diospyros Creative Commons License 2019.05.14 0 0 12728

mekkora a terület?

villanypásztor?

ezek az őzek nagyon leleményes és ellenálló népek.

az (ultra)hangos riasztó nem sokat ér, talán 1 hétig kitart, utána megszokják, és mellette legelésznek... bár reklámoznak másfajtát is, ami állítólag nem szoknak meg...

van pl a Vadóc tasakos szagriasztó, rövid ideig jó (1 hét?), de elmegy az ereje + megszokják.

használtuk a Forester emulziót is, oszlopra, fatörzsvédő hálóra kenve, valószínűleg volt hatása, de állandóan pótolni kell, van megszokás is. a területre ettől még be fog menni. ami jó volt, talán ezért nem rágták le a rügyeket, hogy a fa alsó koronára fröcsköltem, bár azt ajánlják, ne menjen a fára, de nem tapasztaltam semmi problémát. amúgy van villanypásztorom, de nagy a terület, 7 sorosan megy a vezeték, vegyesen: jó vezető alumínium ill. erős acél, ami viszont zabálja az áramot. a területen (és a közelben sincs) áram, így csak akku van, ami nagy teljesítményű, de így is hamar lemerül, 1-1,5 hét alatt... :( utána jön a nyúl, őz (róka, borz...) itt főleg télen van gond, amikor nem megyek gyakran, és lemerül, ill. amikor nincs táplálék, eszik a rügyeket. a nyúl rág is (bár van favédő háló minden fán, de az alső vezérágakat felágaskodva vígan megrágja, lehet, be kellene azokat meszelni, nem tetszene akkor neki...) az őz meg tisztogat is, ledobja az agancsát.

érdekesség, hogy búzaföld volt a gyümölcsös helyén sok éven át. 

egy nyúlcsalád territóriuma volt, amióta én ott vagyok pár generáció már volt, 2015-ben majdnem megszakítottam a vérvonalt kapálás közben nem sikerült gyorsan reagálva a fél méterre lapuló (szegény) kisnyulat lecsapni... (amúgy lányaimnak van itthon egy -aranyos- törpenyula...)

most már van apa-anya-kisnyulak... és benn laknak. most úgy vettem észre, nem rágtak meg semmit, de télen sok fa alsó ágát, volt több fa is, amit 30 cm-re kellett visszavágni, amíg tartott a háló...

én a hétvégén majd egy nagyobb ketreces csapdával próbálkozom. eddig nem volt sok sikere a másik helyszínen: nyest helyett pockot és macskát fogtam... :(

már megvan véve a vadháló, csak fel kellene tenni, de egy csomó más munka is van... kívül 2 soron fog menni a villanypásztor távtartós (hosszú) "tojással" (hogy ne érjen hozzá az akácoszlpo belső felén lévő vadhálóhoz) műanyagos dróttal, ami nagyon kicsi ellenállású, kevés áramot zabál, de annál nagyobbat üt. legkívül pedig nő a tüskés sövény, ami 3-4 év múlva áthatolhatatlan lesz, magas és széles, egy őz csak elvérezve tud átmenni rajta... már most is vannak jelek, az egyik oldalon a 2 éve ültetett sövény helyenként már 3 méteres, vissza kell vágnom, hogy bokrosodjon, de olyan jó volt nézni ezt az impozáns magasságot :)

Előzmény: vick_1899 (12725)