Vissza térve a kajszi árára ... ( ma ráérek ilyenekkel foglalkozni ) ... bent jártam a piacon és beszélgettem pár árussal . Ugye előzőleg azt mondtam , hogy sok mindentől függ majd hogy mekkora kereslet lesz a kajszira mert ugye ettől függ az ára .
Kérdezgettem hogy az eper hogy áll és szinte mindenki morgott , hogy a termelők már idén is kevesebbet csináltak jövőre meg még kevesebbet fognak mivel valóban gond ez az átcsomagolósdi . A termelők nem kapnak olyan árat az eperért amit szeretnének mert jóval olcsóbban kínálnak hazai epernek tűnő külföldit . Kérdeztem a szabadföldivel mi van azt mondták , hogy azt egyre kevesebben csinálnak mert az időjárás ( lásd a jelenlegit ) erősen kérdésessé tudja tenni a jövedelmezőségét . Tehát eperdömping a kajszi indulásakor valószinűleg nem lesz .
Cseresznye .... az még kérdéses de eddig úgy néz ki hogy a korai fajták finoman szólva gyengén fognak muzsikálni ha egyáltalán lesz belőle szedés . A későbbi fajták elméletileg még lehetnek jók feltéve ha javul az idő .
A kajszi egyelőre nem érzékeny a sok esőre ha rendesen kap növényvédelmet esetleg csak érésben lehet az hogy felázik vagy reped de attól még messze vagyunk . Nem tartom kizártnak hogy az idén jó pozícióban lesz majd a kajszi a piacokon mivel más nem nagyon lesz és ha lesz is az sem olcsón . ( a későbbi cseresznyéket sem lehet majd olcsón adni hogy kompenzáljon a koraik buktájából )
Persze ez csak az én eszmefuttatásom , de talán nincs nagyon elrugaszkodva a valóságtól .