laca5 Creative Commons License 2019.05.06 0 0 3678

Sziasztok

Tudna valaki ötletet adni mit csináljak ezzel a Tomuri porzóssal? Már azon gondolkodom, kicserélem egy fiatalra, de mivel nem tudom miért került ilyen állapotba, amilyenben van, lehet hogy csak az időtmet vesztegetném.

2012-ben ültettem, egy kisebb területen savanyú virágföldre cseréltem az eredeti talajt ennek is, eleinte működni látszott. Fel is tudtam hajtani a pergolára. Visszafogottabban fejlődött, mint a termős párja, de úgy olvastam, ezek gyengébben is fejlődnek és kisebb felületet futnak be. Fénykorában 5-6 virágot is hozott, levél sárgulás-barnulás-száradás előfordult, locsolgattam (citromsavas vízzel), vaskelátoztam, hol jobb volt, hol rosszabb. De ugyanez igaz a termősre is, ami ugyanennyi idősen mostanra kb. 5-6 mfelületet szépen betakart, virágzik és terem.

A Tomuri tavaly még hozott egy csomó bimbót, de már nem nyíltak ki, inkább leszáradtak. A levelek is kórosan sárgák voltak, egész évben. Az egyik hajtás megindult, aztán visszaszáradt, utána egy másik, az is visszaszáradt és így ment egész nyáron. Ha jól emlékszem, abban az évben levágtam az ikertörzs egyik felét, mert úgy gondoltam, elég, ha az egyik megmarad most már.

Most idén a száraz ágakat levágtam, az élőkből hajtások törtek elő, de 2 levél után látszott, hogy betegesen sárgák, nem is halad sehová. 

Tavaly késő ősszel és idén tavasszal is (korábban ezek nem voltak, tehát az előző évi sárgulás előtt nem kaptak csak max NPK-t) ) elosztva adtam mindkét növénynek műtrágyákat (Mikramid, Ammoniumnitrát, NPK) és pelletált marhatrágyát is. A termős ettől az őszi trágyázástól (mivel későn jött a tél) úgy megindult, hogy azt hittem tavaszig zöld maradt. A porzósra nem volt igazán hatása.

Idén már a nagy szárazság miatt elég korán letakartam az alját kigazolt fűvel is.

Lehetséges, hogy valamilyen kártevő bántja a gyökereit, pl. pajor? A törzse egészséges, nincs repedése, kéreg fent van.

Érdemes lenne visszavágni egy-két élő hajtáskezdeményig? Minden ötlet jól jön :-)

Fotók: