Ritkítás:
tény, hogy vannak magukat jobban ritkító fajták és kevésbé "öntisztítók".
Pl. Kioto elég jól megoldja (de így is kell dolgozni rajta rendesen), de pl. a Cognat brutálisan ragaszkodik (egyelőre... bár már fosóka nagyságúak a gyümölcsök...),
nem tudom mit akar, hogy képzeli ezt...
fajtaválasztásnál sok minden előkerül, a ritkítás kérdése ritkán :) :( pedig amikor ritkít (gályáz) az embör, arra gondol, milyen jó is lenne, ha csak jól ritkuló fajtái lennének... (sajnos ilyen igazából nincs, amihez abszólút nem kellene hozzányúlni, legalábbis az én 30 fajtám alapján...)
érdekes, nem tudom, hogy fajtajelleg-e, de pl. a ceglédi óriást csak minimálisan kellett ritkítani...
(nem az van, hogy jól ritkítja magát, hanem hogy kevesebb kötött. persze lehet -valószínűbb- hogy neki ez egy ilyen éve...)
ami segítség, hogy a kis (esetleg közepes) gyümölcsök maguktól is leesnek (hozzájuk érve már pottyannak is le 90%-ban), így azokkal nem érdemes foglalkozni, bár sokszor ingerlik az embert, hogy azokat is lesodorja, de az időveszteség... ami még tanulság (nekem), hogy nem érdemes túl korán elkezdeni a ritkítást, mert a fa egy részét úgyis ledobja, így akkor feleslegesen dolgozunk. kis fáknál ezért megcsináltam már ribizliszem nagyságnál. hogy segítsem a fa növekedését...
---
Káli-medencében ebben az évben még alig esett eső..:(
szombatra mondott 10 mm-t, amiből 1-2 lett...
talán a május 4-5. azaz szombat-vasárnap elhozza a megváltást...