bombaba Creative Commons License 2019.04.26 0 0 27118

Köszönöm, de nem ez az első alkalom.

Két éve csináltam citrusokon először teljes metszést, a két kumkvaton. Még abban az évben virágot is hoztak az új hajtásokon, vagyis nem hagytak ki emiatt termést. 

A kumkvatokat, limakvatot nehezebb - szerintem - metszeni, mint a citromokat, lime-okat, mert a tavaszi metszési időszakban még tele vannak gyümölccsel, később már hajt, virágzik - nincs megfelelő időpont a metszésre. A formája viszont mindenképp fellazul, szétesik pár év alatt - nálam legalábbis. Metszés után viszont újraneveli a teljes koronát, szebb, sűrűbb lesz, mint valaha volt. Tavaly a Marumit - ami szintén újranevelt koronájú - 3x metszettem, hogy ne legyen túl nagy, túl gyorsan.

(Pár évtizeddel ezelőtt a dupla virágú orgonafákat metszettem "rövidre" - ezt olvastam egy szakkönyvben - , a következő évben egy szál virág nem volt. A könyv a hajtás végétől számította a "rövidet",  én meg a másik végétől. A következő évben viszont még szebbek lettek. Ekkor vált a meggyőződésemmé, hogy a növényekben az a jó, hogy szinte mindent (a baltát kivéve) elvisel, korrigálja a tévedéseinket.)   

Előzmény: Amita13 (27116)