Szia Cavill!
Csatlakozom az előttem szólóhoz! Én személy szerint külön is köszönöm neked az utánajárást, fáradozást!
Egyetértek Sanyival (BE200), lényegében hasonló a véleményem ami a Tóth Märklinnel kötött szerződését illeti...
Itt a vasfüggöny innenső oldalán nagyívben tettek arra, hogy egy nyugati cég termékét lekoppintották-e vagy jogtalanul használtak-e fel játék licenceket -lásd Lemezárugyár számos termékét. Szinte minden játéknak volt Német vagy Japán megfelelője, eredetije. Konkrétan olvastam, hogy hivatalosan kimentek a magyar cégek vezetői a nemzetközi játékvásárra, vettek egy-egy darabot a számukra érdekesnek tűnő játékokból, haza hozták, itthon szétszedték és elkészítették a méretek alapján a terveket a szerszámok legyártásához és gyártották... Volt, hogy csak hasonló litográfiával, de volt olyan is amikor a megtévesztésig hasonlított még a színezés is. Néhány példa: Lendkerekes krokodil- Gama, Hullámvasút, Tolató mozdony, Közlekedési játék -amin a két kis autó és egy busz megy pályán - Technofix, a Csengős mozdony eredetije pedig Japán stb.
Ki foglakozott volna egy kisiparos állításával, hogy milyen szerződése van vagy nincs egy nyugatnémet céggel...?
Itthon senkit nem zavart a dolog, Märklinnek meg akkoriban talán tudomása sem volt róla, szerintem csak a gyűjtők révén tudnak egyáltalán Tóth Lajosról utólag... És egyébként sem exportálhattak Magyarországra -akárcsak a többi nagy nyugati játékgyártó-, így valószínűleg még ha tudtak is róla, akkor sem tettek semmit. Vagy ha tettek is, a Magyar hivatalok nem foglalkoztak vele hiszen itthon hivatalosan ment a "másolás" nagy cégeknél is mint azt az iménti pár példa is ékesen bizonyítja. Így valószínűleg egyszerűen szemet hunytak felette a kintiek is mivel a bevételük sem több sem kevesebb nem lett a fentiek okán...
Üdv:
R.