Miután megírtam, rájöttem...
A bemenetre kapcsolt belső felhúzó ilyetén való viselkedéséhez nem tudok hozzáfűzni semmi érdemlegeset.
Bootloader:
1. Ha van Windows a környékeden, akkor a legújabb Arduino IDE-t letöltöd, felinstallálod, úgyszintén hozzácsapod a CH340 USB meghajtót, mert valószerűtlen, hogy a kínai klónokon bármi más lenne, mint az.
2. Van egy leírás, hogy hogyan kell összedrótozni a "mester" és a "slave" lapot. A mesterre felrakod a szoftvert, amivel kvázi programozóként használhatod.
3. Van egy "burn bootloader" funkció az Arduino IDE-ben, amivel megfelelő beállításokkal (Arduino as ISP, illetve a megfelelő a programozni kívánt eszköz a végén, ez esetben Nano 328p) lehet új bootloadert telepíteni.
Ez kábelezéssel, mindennel együtt kb. fél órás művelet.
De.
Ha ISP-n keresztül programozol, akkor nem kell bootloader. Ezzel az indulás is kicsit gyosabb lesz és a memóriát sem pazarlod annyira. Cserébe onnantól csak úgy lehet, simán USB-n keresztül nem.
Az okát nem tudom, soha nem foglalkoztam vele, de a különböző arduino lapok, hiába ugyanaz az MCU, máshogy osztják ki a memóriát.
Annó NANO-NANO viszonylatban tudtam klónozni, bármilyen más viszonylatban nem (Nano-ból volt sok).