Mozo66 Creative Commons License 2019.04.11 0 0 12129

Éppen a Bigredben jártunk a maróval ez a legerősebb növekedésű ( a többi sem gyenge ) de ezt érintette legjobban a fitoplazma ezért vannak ezek a csonkolások . Adunk még egy esélyt .

Amúgy érdekes dolog fogalmazódott meg bennem ezzel a fitoplazma vagy hasonló tünetekkel járó ( nincs mézgafolyás csak elbarnul a háncsrész a külsőre egészséges fákon ) leromlásról .   Ugye vita van róla hogy metszőollóval átvihető-e vagy sem ??? és ez okozhatja-e a terjedését vagy nem ???

Mint ahogy írtam az idén tavasszal elsősorban a Bigreden de Pinkcoton is kisebb mértékben tapasztaltam azt , hogy a vázág csúcsa egészségesnek néz ki , fejlettek a virágrügyek de az alján hervadt virágkezdemények vannak .  Levágva a termőrészt a háncs szövete barna ...tehát halott vagy közel halott .  Belevágva a vázágba az is barna és ahogy feljebb is belevágok folyamatos átmenet van a barna és az élő ( zöld ) rész között , tehát nem úgy mint a mézgásodásnál ahol élesen elkülönül a beteg és az egészséges rész . Ezeket a részeket szoktam lecsonkolni és van rá esély hogy a megmaradó részen regenerálódik a törzs és ami még megmarad , és utána felerősödik a fa ( van pár ilyen fám ) . 

Na most .... az idén ez elég erőteljesen jelentkezett ( több esetben mint előtte ) és az érdekes az , hogy tavaly a fagyás miatt nem nyúltam metszőollóval a kajszifákhoz kivéve a Sweetredet , azt nyár közepén megigazítottuk mert nagyon belógtak az ágak a sorokba , de a többi nem volt metszve .  Ennek ellenére a tavaly nyáron még jól kinéző vázágak töve a téli időszak alatt bebarnult .... tehát azt kimondhatjuk , hogy ennek a metszéshez semmi köze sincs .   Viszont ugye volt a márciusi -16 ami után egyértelműen látszott , hogy annak ellenére hogy nem volt termés a fákon a tavasszal és a nyár elején elég gyatra kondíciót mutattak . Én ebből arra tudok következtetni , hogy a fitoplazma megjelenését terjedését nem ( vagy elsősorban nem ) a metszéskori befertőződés okozza mivel már a metszési időszakra látszik az ágakon a leromlás és ugye a nem metszett fákon is jelentkezett hanem inkább a kondícióhoz köthető ...ugye a tavalyi fagyás nem csak a virágrügyeket szedte le de az egyéb szöveti részeket is érintette ...és ez miatt kerültek a fák gyenge kondícióba a nyár elején .

A nyár közepe felé kaptak is némi nitrogént hogy felerősödjenek  és kb július közepére néztek ki úgy mint színre mint hajtás erősségre ahogy képzeltem . Persze ezzel nem azt mondom , hogy ne fertőtlenítse a metszőollóját valaki ha amúgy úgy akarja , csak azt , hogy ezen tapasztalatok alapján inkább a rossz kondíció ( a fagyás miatt vagy más miatt is ) okozza a leromlást mint sem az egyik fáról a másikra átvitt fertőzés .

És most vegyük ide azt is , hogy a rendszeresen elfagyó kajszisokon látszik legjobban ez a gyors leromlás lepusztulás ( ha jól értelmezem az információkat )  ...pl az alföldön .

Előzmény: isai (12126)