Hokutoriki Creative Commons License 2019.03.29 0 0 4948

Találtam valami érdekeset, nagy részben szumóval kapcsolatos, gondoltam megosztom. Valamelyik meccs kapcsán dobta be a youtube ezt a videót, és jobban utánanéztem a dolgoknak. Megtudtam, hogy létezik egy japán rajzfilm-sorozat (vagy ha úgy tetszik, anime), ami a szumó-ról szól.

https://www.youtube.com/watch?v=Oqe2YEu9Des

Természetesen a japán eltúlzás nem hiányozhat innen se, de mindenesetre én belenéztem a sorozatba (magyar felirattal is elérhető neten), és tényleg érdekes élmény volt. Nincsenek benne földöntúli erők, fantasy elemek, nettó a szumóról szól, és két lábbal a földön jár a sorozat, ami a japán rajzfilmek körében elég ritka dolognak számít. Az eltúlzásokon kívül tényleg realisztikus az egész, például a kis szumós a henka-t gyakorolja, a nagy a nyers erővel próbálkozik, de be van mutatva miként gyakorolnak, a súlypontokra nagy hangsúlyt fektetnek, és volt pár dolog, amit konkrétan onnan tudtam meg, például hogy milyen tornák vannak az ifjoncok számára, (amatőr Jokozuna cím, és hasonlók) amelyekről eddig nem tudtam.

Valószínűleg innen senkit nem fog érdekelni egy ilyen japán animáció, de mindenesetre gondoltam, megosztom puszta érdekességképp, hogy jelenleg mivel próbálkoznak Japánban, hogy népszerűsítsék e sportot a fiatalok körében, mert korábban erre nem nagyon volt példa. A történet is úgy kezdődik, hogy milyen nehéz új tagokat toborozni, és hogy sok iskolában (sajnálatos módon) gyakran röhej tárgyát képzi az, aki szumózni szeretne.