Akkor nem értem, mi lehet a gond, mert eddig csak a színezőmalátás söreim lettek savanyúak, de azok kivétel nélkül. Mondjuk, ezek mind elég erős söröknek - doppelbock, sotut- készültek.
Nem gondoltam, hogy ha alul oltom a sört, akkor savanyú lesz, azt hittem, akkor inkább észtereket termel az élesztő, amik nem savanyúak, de lehet az oltásban van a hiba, legközelebb megfőzöm ugyanezt, színező nélkül és színezővel is, 2x ennyi élesztővel. Akkor talán kiderül, hol a hiba.
Startert nem készítettem, még sosem csináltam, de ezentúl fogok. Egyébként 12 °B -os volt a sör, mikor indult, a végét még nem mértem meg, azt rendszerint elfelejtem, de gyanítom, 2-3 hét alatt lezajlik a teljes erjedés ha mérem a végén ha nem. Viszont a 12 balling nem tűnik túl veszedelmes sűrűségnek. Vagy az már annak számít egy csomag élesztő esetén?
Minden esetre, elteszem ezt a stoutot és havonta felkóstolok egy üveggel, meglátom, alakul-e az íze valami jó irányba.
Valamikor pedig készítek egy balti portert, kíváncsi vagyok, abból mit lehet kihozni.