zbacsko Creative Commons License 2019.03.14 0 1 2366

Eszerint mind a type 0, mind a type 1 midiknél kiesik az összes olyan midi, amiben a zongora két keze kettő csatornán van.

Pontosan. Én egy pillanatig sem gondoltam, hogy ez egy mindent vivő szóló kereső algoritmus, amit holnap érdemes lenne szabadalmaztatni.

Sőt, mindvégig amellett érveltem, hogy ez egy sokkal összetettebb ügy. De aztán Djuice ezt írta:

"Ezért is különbözik a szemléletem, mert a szóló zongora darabot én absz. zeneileg értem, nem technikailag, azaz ebben az esetben csak 1 hangszer használata lehetséges a midi fájlban és 1 csatornát használva."

Erre már nem lehetett azt mondani, hogy nem egyértelmű. Most mindegy, hogy ez szerintem is a lehető legszűkebb értelemben vett szóló definíció akár "zeneileg" vesszük, akár máshogy. De tény, hogy ez már így leprogramozható, ha valakinek ez kell.  Amit írtam, pont azt csinálja, amit Djuice kért. De egy pillanatig sem gondoltam, hogy az a szóló definíció ami alapján működik teljes és részletes. Ezért írtam:

Fontos még, hogy ez tényleg pont azt, és csak azt csinálja ami fent le lett írva. Tehát nagy eséllyel ki fog hagyni midiket, amiket egy ember simán szólóként azonosítana.

Én végig arra próbáltam utalni, hogy amikor szólóként identifikálsz valamit, akkor nagyon sok implicit szabályt és kivételt alkalmazol, még ha nem is tudatosan. A programozás/algoritmusban gondolkodás viszont megköveteli, hogy ezeket az implicit szabályokat explicit alakra hozd, és számszerűsítsd. Enélkül nem megy. 

A másik gond, hogy neki lehet olyan szűrési lista kellene (nyilván ezt neki kellene végiggondolni), hogy mi az, ami "lehet" szóló mű

Bizony, még ez is lehet. Sokszor nem azt akarjuk, amiről azt gondoljuk, hogy akarjuk :)