...és itt azért még egy dolgot a szalmás (érett) istállótrágya gödörbe tételénél még nem emeltünk ki:
a giliszták. eszméletlenül imádják. mágnesként vonzza őket. és hatalmas a szaporulat a bőséges táplálék ellátottság miatt. pont ma este olvastam a gyerek 5-es tankönyvében (bár tudtam róla, de ismétlés a tudás anyja, és jó rádöbbenni), hogy a giliszák átszellőztetik a talajt járataikkal. plusz ugye a járatok le is vezetik a vizet (mini dréncsövecskék), javítják a talaj szerkezetét, a gilisztatrágyáról nem is beszélve. egy "raktár"gödröt tártam fel a hétvégén "régészeti" módszerekkel :) volt abban minden: karó, zsineg, műanyag flakon, zsákmaradvány... hát régóta várta, hogy fa kerüljön bele...
tele volt gilisztával! részben annak köszönhető, hogy pl. Marhajó trágya is volt benne, amiből folyhatott ki az aljára, majd az esővíz sárral feltöltötte... mindenesetre jó és laza föld volt a gödörben, tele gilisztával... korábban az egy kifagyott kajszi pótlás gödörét túrva is brutális talajéletre leltem...
én inkább a behurcolt pajoroktól, gombabetegségektől félnék, ha a gödörbe "idegen anyag" kerül.