dave_dömper Creative Commons License 2019.03.10 0 0 4900

A Haru Basho 1. versenynapja számomra valami felettébb szégyenletes eseménnyel kezdődött. Jelen

esetben a mongol Chiyoshoma (M 17E) magánszáma volt az, ami kiverte nálam a biztosítékot. Lehet,

hogy önmagában a tachiai - ba beleinduló ellenfél-elől félreugrást (sportnyelven "henka") semmi sem

tiltja, de hogy a sportág élvonalában már jó ideje versenyző mongol Rikishi ilyen, a sumo szellemétől totál idegen, méltatlan eszközzel éljen, az - legalábbis nálam - kiveri a biztosítékot. Ilyen mutatványt más esetekben (régen) legtöbbnyire a Makichi-ba éppen-csak visszakerült Ishiura-tól, vagy a jelenleg is a Juryo-ban vegetáló és a sumo-t már régóta csak imitáló, veterán Aminishiki-től  lehetett láthatni.

Előbbi (Ishiura) esetbéen ezt (tekintettel a többiekhez képest rendkívül alacsony test-tömegére) még

valamennyire elfogadhatónak tartottam, és csak akkor kezdtem idegeskedni a látottakon, amikor ezt

a produkciót már sorozatban mutatta be a t. publikum számára. Ehhez képest az ezt követő második

összecsapás alkalmával éppen-hogy Ő következett, és immár 10 kilót "erősödve" nagyon becsületes

küzdelemben szerezte meg a nyitónapi győzelmét. Csak becsülni tudom azt, amit ma mutatott be.

Aminishiki teljesen más ügy. Az Ő esetében egyszerűen azt nem értem, hogy akinek ez lenne a dolga,

ugyan - miért nem hívja fel diszkréten a figyelmét arra, hogy neki és a sportágnak egyaránt az lenne

az érdeke (a legszerencsésebb), ha végre-valahára becsülettel "nyugdíjba" vonulna. Ha egyszer már

ki tudta mondani egy illetékes, hogy egy oly - annyira emblematikus figura, mint például Kisenosato

esetében itt az idő, hogy becsülettel visszavonuljon, ugyan mi okból nem lehet ugyanezt megtenni a

közel 40 éves Aminishiki-vel.

Egyébként nagyon színvonalas és küzdelmes, és "harcos" összecsapások következtek. Ha végig ilyen

lesz a Haru Basho torna, úgy semmiféle kifogás nem érhet senkit és semmit.

Mitakeumi-n - legalábbis én nem láttam, hogy nincs megfelelő fizikai és mentális állapotban. Inkább a

Yokozuna látszott egy kissé felkészületlennek és ötlettelennek. Ámde lehet, hogy megint (avagy) még

mindig nincs nála minden teljesen rendben. Hakuho-t - szokása szerint - nagyon segítette a hatalmas

rutinja és - ebből következőleg - a helyzet-felismerése. Ebben alaposan a segítségére volt Hokutofuji

kissé hebehurgya és egyoldalúan nyílt-sisakos küzdőmodora. Hakuho-val szemben ez nem hoz sikert.