Csimpolya Creative Commons License 2019.03.08 0 0 1904

A mai napot azzal kezdem, hogy meglátogattam egy mini kézimunka kiállítást, nem is bántam meg, A művelődés ház bejárathoz érve kissé meglepődtem, mert egy szoborcsoportot láttam. Kaján képű, mezítlábas-kalapos, tíz év körüli fiú menekül egy vékony, seprűt rázó öregasszony elől, a mellette lévő kutya is ezt teszi, előttük két törött korsó. Eleinte nem értettem, aztán eszembe jutott a régi név: Rideg Sándor Művelődés ház, így aztán leesett, hogy ez az Indul a bakterház valamelyik jelenete lesz!

Jó pár szép szőnyeget láttam, kézzel varrott, csinos táskákat, no meg sok-sok horgolást és csipkét. Ebből legjobban egy csinos, kacér kis fehér kalap tetszett. Úgy veszem észre, ez is, meg a kézimunkák is a húszas-harmincas évek divatját követi. Az egyik kiállító ott, a helyszínen szőtt egy szőnyeget, egy teremőr nő pedig stílusosan horgolással foglalkozott.

Viszont nagyon ötletesek voltak a szintén horgolt mesefigurák, például Kukori és Kotkoda, ne meg néhány névtelen nyúl, kisbárány, csibe, lehet, hogy a nagyik már a húsvétra készültek?

Utána irány a Palacsintafesztivál, aminek már a neve is sokat ígérő. Volt is mindenféle étel-ital, nem csak palacsinta, hanem csodás és sokféle rétes, fánk, (mini fánk) is. Továbbá jó néhány fajta sajt, kolbász, szalámi, töpörtyű, házi lekvár, kürtőskalács, csokoládé és méz is. Ami a főműsort illeti, volt óriás palacsinta, úgy sütötték, ahogy eddig csak tévében láttam, a sütőlapon egy kis hengerkével kenték el a masszát. Szerencsére volt hagyományos palacsintasütőben készül is, sokféle töltelékkel. No meg lángos, amit részint forralt borral, részint többféle sörrel lehetett leöblíteni. Kapható volt az érdekes hangzású mákpálinka is, csak azért hagytam ki, mert nem lehetett kupicánként kapni, pedig nagyon fúrta az oldalamat a kiváncsiság! Ami eszembe jut, még felsorolom: holland palacsinta, churros, amerikai palacsinta, egyfajta mintás palacsinta, amit a gesztenyefesztiválon láttam.

Ettem egy lángost, a bódéra azt írták, hogy retro, szó mi szó, kissé élesztőízű volt… Később láttam, hogy votl corn dog is, amit már vagy harminc éve nem ettem, de addigra már jóllaktam…