tifativ Creative Commons License 2019.02.28 0 0 26190

Újfent a segítségeteket kérném "színezett" sörrel kapcsolatban, mert eddig kb. 5-6 sört készítettem színezőmalátával és kivétel nélkül megsavanyodott mind. Nem értem, mitől van ez, de nyilván a színező okozza, mert bármilyen más sört készítek, azzal nincs ilyen gond. Legutóbb egy jó fekete sotut-ot akartam létrehozni, de a korábbiakból okulva, nem használtam túl sok pörkölt malátát, nehogy savanyú legyen, ennek ellenére, szerintem ez lett a legsavanyúbb sör, amit valaha ember megalkotott. Sour ale-nek elmenne biztos, de nem ez volt a célom, hanem egy kellemesen kesernyés, kávés ízvilágú, jó fekete stout, szép fehér habbal a tetején. Ez nem jött össze megint. :( Régebben bak söröknél jött elő ez a savanyú íz, de ez most tényleg mindent túlszárnyal. Az első héten még nem lehetett annyira érezni, de az átfejtés után borzasztó lett, lehet, még azt is megérem, hogy ki fogom önteni, pedig, ugye alapszabály, hogy sört nem öntünk ki, ha sírva is, de megisszuk. :D Viszont valójában nem vicces, hogy ilyen lett, mert sok munkám és anyag is van benne bőségesen, rengeteg maláta (9 kg), prémium élesztő (Wyeast Irish Ale) és egy rakás, drága komló, mindez 20 literhez.

Szóval, nagyon örülnék ha valaki elárulná, mi okozhatja ezt a rossz ízt, azaz, miként használjam a színező és ez esetben kávé malátákat, hogy a végén ne egy tényleg borra emlékeztető "árpaborom" legyen, mert a sorozatos kudarc tényleg kezdi elvenni a kedvem a sörkészítéstől.

Régebben belekevertem a cefrébe a csokimalátát, erre valaki azt tanácsolta, hogy csak a máslásnál keverjem be, jó ötlenek tűnt, de akkor is savanyú lett, most úgy csináltam, hogy a máslás végén kevertem csak a cefréhez és alacsonyabb hőmérsékletű, kb. 45-50 fokos vízzel mostam bele a sörlébe, gondolván, hogy a melegebb, 70 fokos víz valamiféle reakciót indít be a csokimalátában de így még borzasztóbb lett és természetesen a színe sem lett épp fekete, sőt, nagyon messze van attól, inkább csak kicsit sötétebb barna, még egy enyhébb fénynél is keresztül lehet látni rajta.

Szóval, felvilágosítana valaki, hogy mit rontok el folyton, mit kell tennem, hogy ne savanyú sört készítsek ha épp egy édeskésebb bak, vagy egy keserűbb, ámde krémes stout a célom?