Szia!
Üdv a topicban!
Nekem - mikor elkezdtem szőlővel foglalkozni - nagy segítség volt a Prohászka Ferenc: Szőlő és bor című könyve. Elég régi könyv (antikváriumban elég sok helyen megvan), de az alapok nem változtak. Talán a növényvédelmi rész (elsősorban az ajánlott szerek) az, amit aktualizálni kell (erre meg szerintem tök jó alapokat ad egy abszolút kezdő számára Rambo blogja).
Melyik tanúhegyre gondolsz? (Én is vagyok arrafelé is, konkrétan Szent György-hegyen és a Tótin.)
A jó állapotú olaszrizling (=egészséges tőkék, megfelelő tápanyag-utánpótlással) minél öregebb, annál szebb termést ad. Ha nincs sok tőkehiány és egészséges, erős vesszőket hoz, nem igazán érdemes kivágni. Esetleg egy alakító metszés, tőkefiatalítás bejátszhat, de óvatosan!
A tőkehiányokat nyilván érdemes pótolni (de ha mondjuk 20-30%-nál több a hiány, már lehet, hogy érdemes elgondolkodni a kivágáson).
Ha viszont beteg az ültetvény, gyöszös, gyufaszál-vékonyságú vesszők vannak a tőkéken, akkor mindenképp érdemes az újratelepítésben gondolkodni, szintén életkortól függetlenül.
szerintem...