Csimpolya Creative Commons License 2019.02.15 0 0 1872

Hétfőn volt az utolsó szabadegyetemi előadásom, ezúttal a tiszazugi arzénes gyilkosokról. Tényleg rémtörténet, amiről az derült ki, hogy noha a korabeli írók-újságírók sokat foglalkoztak vele, a történészek még nem dolgozták fel. Nos, az előadó jó néhány segítővel együtt ezt végezte el. volt, aki a korabeli újságokat nézte át, mind azokat, amik nálunk, mind azokat, amik külföldön jelentek meg. Nem hitem volna, de még Új-Zélandon is írtak erről! Hírünk a világban, ugyebár. 

Az írók közül érthetően sokan foglalkoztak vele, elsősorban Móricz, de olyan "urbánus" is,  mint Karinthy Frigyes. Amin meglepődtem, Klebelsberg Kúnó is foglalkozott vele. Amin még jobban, az volt, hogy Mátay Mónika (az előadó) szerint Háy Gyula drámája, a Tiszazug a külföldön legtöbbet játszott magyar dráma. Ha tippelni kellett volna, akkor Molnár Ferencre gondolok, elsősorban a Liliomra, még akkor is, ha Karusszel lett a címe ezek szerint tévedtem!

Megint félkészült előadó, érdeklődő és sokat kérdező közönség. Mátay Mónika könyvet is írt erről, ötszáz példányban jelent meg, csak már elfogyott. lehet, hogy újra kiadják, de addig is megpróbálom felhajtani valami könyvtárban.