Maci_P Creative Commons License 2019.02.13 0 0 614

A mustot/cefrét kénezve az az erjedés után kötött állapotban lesz jelen, tehát szabad (hatásos) kénessav a kierjedt borban nincs. Első fejtéskor célszerű hozzáadni valamilyen állapotút (porkén vagy törzsoldat). A kénezett hordóba fejtés is ad hozzá, csak nem lehet tudni, mennyit vesz fel.

A porkén, ha öreg, sokat veszíthet a hatásosságából. De különben úgy szokás számolni (ha nem csinálunk próbakénezést kisebb mennyiségen), hogy a beletett adag fele fog lekötődni, maradék lesz a szabad. Ez persze erősen függ a bor típusától (fehér, lágy, vörös, maradékcukoros, édes stb).

Tehát ha 40mg/l szabad kénessavat szeretnél a borodban, akkor ennek megfelelően 80mg/l hatóanyagot kell beletegyél (az 5%-os törzsoldatból tehát 160ml-t kell adjál 1 hl-hez ). Aztán vagy 40mg/l lesz a szabad, vagy sem, ezért hasznos a próbakénezés, mert abból kiderül már előre. Utána már csak figyelni kell, megy-e lefelé, és utánakénezni. De nem javaslom kis adagokban, mert akkor "kénfaló" lesz a bor. Tehát ha 30-35, akkor nem adok neki megint 5-10-et, hanem majd 15-20-nál dobom meg.

Előzmény: arsenalfan007 (613)