Mozo66 Creative Commons License 2019.02.11 0 1 11170

Én még ilyen beöntözésről nem hallottam és nekem ezzel fenntartásom is van még pedig azért mert nem igen tudom elképzelni a hatásmechanizmust .   A réz  ( mindegy milyen formában ) ugye úgy működik hogy rápermetezzük a növényre majd az azon a növényi részen kicsírázó gombaspóra a nedvességgel együtt felveszi ... más anyag helyett , ha jól tudom akkor a vas helyett ... majd miután bejutott a sejten belülre ott fejti ki a hatását .  hasonlóan képzelem mint az embereknél az ólommérgezést ha a szervezet akár bőrön keresztül találkozik ólommal vagy vegyületével azt a vas helyett építi pl a hemoglobinba ami ugye nem kimondottan egészséges .    ...tehát a réz is hasonlóan működik .  

A beöntözéssel tehát a talajban élő mikroorganizmusokat lehet ...ne  elpusztítani , na itt jön a bibi , hogy mennyi és milyen mikroorganizmus él a talajban ?  Biztos vannak károsak amik akár még mézgásodást is okozhatnak ( bár én ebben nem vagyok képben ) és vannak olyanok amik hasznosak mert ....  nem sorolom ugye a talajbaktériumokat nem irtani hanem pótolni szokták a modern talajművelésben .  A másik dolog az az , hogy ha jól emlékszem 25 ml -t juttattál ki ... hogy ez okoz-e egyáltalán valami mérhető változást a talaj mikrobiális életében és ez milyen irányú ?   Érinti -e a teljes talajmennyiséget amit a növény behálóz a gyökereivel , és milyen mértékben ?   nekem az a véleményem hogy a talajt ennyi szerrel nem lehet úgymond " baktériummentessé " tenni de legfőképp nem is kell erre törekedni , sőt !!!

A tápanyagellátás és a lombtrágyázás inkább okozhat olyan hatást , hogy párosulva meleg idővel meg némi csapadékkal hogy a növény erőteljes növekedését idézi elő ami egyértelműen csökkenti vagy megszünteti a baktériumos vagy gombás betegségeket a kéreg alatt . Nekem az a javaslatom , hogy ha az idén is lesz hasonló mézgásodás akkor maradjon a lombtrágya + Amalgerol  és szerintem ugyan ez a hatás meglesz . A réz maradjon a lemosópermetezésre .

Előzmény: green69 (11167)