Amita13 Creative Commons License 2019.02.07 0 0 26774

A sweetie, pomelo magoncok nálam is az anyafajtára hasonlítanak, na de ezért kérdeztem, hogy náluk is egy a saját beporzás=magos, vagy csak idegen pollentől lesz bennük mag? Ez utóbbi esetben miért olyan a magonc, mintha a szülőnövény lenne? 

A partenokarpia azért érdekes kérdés, mert úgy olvastam (aztán lehet ez is csak urban legend), hogy a citrus képes a zárt virágban termékenyülni, így persze önporzódva. A pertenokarp meg megporzás nélkül fejleszt gyümölcsöt. Citrus virágnál van ilyen? Vagy valóban itt is partenokarpia lenne, amelyik nem nevel magot? 

És ha már partenokarpia vagy beporzás. Az vajon mitől függ, hogy egy virág (most itt csak citrus) képes termékenyülni, így magot hoz, vagy nem termékenyül, mégis gyümölcsöt fejleszt. Nem tudom, eléggé jól írom-e de nekem az a fura, hogy ha egy virágban minden megvan a megtermékenyüléshez, akkor ki tudja hagyni ezt? Vagy tényleg fajtakérdés, melyik milyen? Datolyaszilvánál olvastam, hogy igen, van öntermékeny fajta, és van amelyik önmeddő, és van amelyiken hím s női virág is van. A magok megjelenése attól függ, hogy porzódnak.

Na de citrusnál vagy termékeny és teljes egy virág, vagy nem termékeny, mert porzó vagy bibe hiányos. Utóbbiakból nem lesz gyümölcs. És nem hallottam ennek kapcsán magos vagy mag nélküli termésekről. Aztán lehet kihagytam egy pár részt a citrusok virágának és termékenyülésének lapjaiból. :)

Előzmény: bombaba (26773)