Amita13 Creative Commons License 2019.02.07 0 0 26772

Igen, tudom (tanultam is,növényélettan brrr... meg végig is olvastam a fórumot). 

A filmben is a citrusoknak megfelelő helyen voltak a csemetekertek (spanyoloknál), és a neveldék szabadföldben. Csak ne az legyen a főálláspont (sokaknál olvastam), hogy magonc nem terem. Dehogynem, aki győzi, várja ki, és fog. 

A minőség is tény, elvégre a magonc nem arra hajt, hogy nekünk finom legyen, hanem a minél jobb szaporodásra, arra meg elég a kis gyümölcs, sok maggal. 

Egy volt fura nekem, illetve nem tudtam egyértelműen magyarázni. Citrusnál a magnélküliség fajta tulajdonság, vagy a beporzás kérdése? Ugyanis mag nélküli fajtákat akarnak termeszteni, viszont a kísérleteknél épp az volt a lényeg, hogy a keletkező magokat ültették el. Induljunk ki abból, hogy eleve mag nélküli fajtákat kereszteznek, mert miért rontanák magnevelővel az eddigi eredményt. Két mag nélküli fajta utóda termel magot? És minden esetben? Itt ugye mandarinokat kereszteztek (az az inkább hibrideket), irányított körülmények közt. 

Eszembe jutott még a pomelo, sweetie, amiben vagy nincs mag, vagy fejletlen, és csak néha találni elültetni valót. Ezeknél is gondolom, a beporzó fajta lehet a magyarázat. Ha önporoz, akkor nem lesz mag, vagy fejletlen, ha meg idegen (másik fajta pomelo? teljesen más fajta citrus?) akkor magvas? És pl. ha teljesen más fajta porozta, akkor a magonc nem pomelo lesz, hanem valami keverék, így a termése sem pomelo lesz? 

Nem tudom, hogy termelik ezeket, gyümölcsfásból indulok ki, pl. cseresznye. Ha ott olyan fajtával folyik a termelés, ami nem önporzó, akkor a gyümölcsösbe kisebb számban ültetik a porzó fajtákat is. De ha a pomelo önporzó, akkor hogy kerülne és miért idegen citrus az ültetvény közelébe? (Jó, jó, persze lehet a szomszéd termelő más fajtát termeszt). 

Na, oké, mára ennyi az agymenésem. :) Lehet megoldás lenne felkeresni pár ültetvényt, ott kiderülne minden. 

Előzmény: gáborke (26771)