Tegnap egy nagyon jó műsor volt a BBC-n. Alapvetően a szupermarketek világa a téma, ez egy sorozat. Ami miatt viszont ott ragadtam, az az volt, hogy épp azt taglalták, hogy ezek a nagy áruházláncok saját célra fejlesztenek új gyümölcs fajtákat. A T..co egyik spanyol kertészetében volt a felvétel, mandarin fajtákat tesztelnek, és próbálnak a vásárlói igények szerint tovább nemesíteni. Persze "egyszerű" a cél: nagy, könnyen hámozható, vékony héjú, jóízű, szép színű és mag nélküli legyen az új fajta. :) Ami érdekes volt citrusos szemmel (bár ez egész riport az volt), hogy a szakértő mutatta a keresztezést (hogyan porozza egyik fajtát a másikkal), a magkinyerést, majd hogy ezeket a magokat elültetik, és várják, mi lesz. És ha lesz is egy jó, ahhoz kb. több ezer felnevelt fa kell. És itt belekérdezett a riporter, hogy na és mennyi idő, mire termőre fordul. Nyolc év jött a válasz.
Tehát akkor a nálunk uralkodó szemlélet nem okvetlenül igaz, miszerint a magoncból nem/nagyon sokára lesz termő fa (általánosan a 10-15 év, amiket olvastam). Lehet rá várni, aki akar. Az is igaz viszont, hogy ne csodálkozzon az egyszeri próbálkozó, ha valami ehetetlen izét kap termésnek, mert csak nagyon kis hányadból lesz jó fajta, vagy még jobb fajta, mint az eredeti.
A riportban mutattak egyet, ami ígéretes (vagy azóta már kint is van a T..co polcain). Nagyon szép, mélynarancs színű, lédús, nagy vékony héjú volt a jelölt.