Tótikám Creative Commons License 2019.01.29 0 0 26126

Narziss könyvében olvastam a Latam által nagyon precízen leírt számítást.Később a sörtervező programok keresgélése közben találtam a komló forralás előtti mérést és számolást. .Kérdés mire szeretnék használni az eredményt.Saját statisztika,vagy a sörtervező program részére.Nem számol sem térfogat növekedést sem egyéb veszteséget. Ez nem pontos (házi körülmények között a főzőházi sem) viszont meg van lehetőség a komló forralás előtt megbecsülni, kalkulálni a végeredményt. Nagy eltérés esetén újra számolhatjuk az IBU-t vagy esetleg forralási idő növelése komló nélkül. Főzési folyamat végig kísérésére lehet hasznos a menet  közbeni mérés és számolás.Néhány főzés után a tervezőbe előre be irt értéket finomíthatjuk.Ez nem a valós főzőházi kihozatal számítása de otthoni használatra hasznos lehet a végeredmény szempontjából.