Hát valószínűleg ezt kell kommunikálniuk, amúgy nem lennék biztos abban, hogy Kisenosato egymaga hozta meg ezt a döntést. Vagy ha mégis így van, az nagyon inkorrekt részrehajlás az elnökség részéről, hogy csak mert japán, neki majdhogynem végtelen úrjapróbálkozási esélyt adjanak. Nem arról van szó hogy nem szeretném Kisét, sőt, én örültem neki a legjobban hogy volt újra japán nagybajnok, de a kivételezést akkor sem szeretem, főleg egy ilyen sportnál ahogy egymás tisztelete nagyon fontos.
Mellékesen, most hogy vége a tornának, de kapaszkodnék még a szumo-hangulatba, elkezdtem korábbi meccseket, döntőket (national art of sumo), és amikor a jokozunák listáját néztem, nem értettem bizonyos dolgokat. Tehát, vagy a statiszika hiányos, vagy valamiféle módon az általunk ismert tornák abban az időszakban szüneteltek, de képtelen vagyok elhinni, hogy a szumo történelmében voltak olyan ÉVTIZEDEK, hogy egyszerűen nem volt egy jokozuna se. Legalábbis a statisztikák szerint például 1797, és 1828 között nem volt nagybajnok. De 1845 és 1865 között is ködösek a tények. Na mindegy, a lényeg, hogy remélem nem fog valami hasonló időszak beköszönteni most is, merthogy Hakuho és Kakuryu igencsak a pályafutásuk végéhez közelednek már, elég lehangoló lenne ha jokozuna szereplés nélkül folynának innentől a tornák. Főleg, hogy Ozeki-ből meg lehetne egyszerre hat is, ha most belegondolok, Takayasu, Tochinoshin, és Goeido már ott vannak, Mitakeuminak és Takakeisho-nak is minden esélye megvan erre a közeljövőben, de talán még Tamawashinak is.