latam
2019.01.28
|
|
0 1
26121
|
A leírt két képletnél gondolom az extrakt Plato fokot jelent. Az első képlet biztosan nem jó, nincs értelme a Plato fokot összeszorozni a fajsúllyal. A második képlet már pontosabb, de az sem jó. A helyes képlet: saját kihozatal = (térfogat [liter] x Plato fok)/(malátasúly [kg] x 96) Amikor a saját kihozatalodat számítod (ezt nevezik főzőházi kihozatalnak), akkor a sörlé térfogatát kb. 20 fokos sörlé esetén kell figyelembe venni. A képlet 20 fokos sörlére vonatkozik, ha a térfogatot 100 fok körül méred, akkor a térfogat értékét be kell szorozni 0,96-al, hogy kompenzáld a hőtágulást. A le nem hűtött, 100 fokos sörlé térfogata kb. 4%-al több, mintha lehűtenéd 20 fokra, ez 4% pontatlanságot okozhat a számításnál. A másik lényeges, hogy a fokolók is általában 20 fokra vannak kalibrálva, ha eltérő hőmérsékleten mérsz vele, akkor annak az értékét is korrigálni kell. Ez a képlet se teljesen pontos (maláta nedvességtartalma, 96-os korekciós tényező pontatlansága, Plato fok pontatlansága miatt), de otthoni célra használható. |
Előzmény: insane666 (26118)
|
|