mmormota Creative Commons License 2019.01.10 0 0 421

Rengeteg ismeret kell a valós anyagi világról.

Így van.

Amit nem értesz, az a tapasztalatok célszerű felhasználási módja. Pl. a középkorban építettek hatalmas, gyönyörű katedrálisokat. Az építő mesterek elmentek az ilyen építkezésekre, hogy tapasztalatokat szerezzenek az ilyen ritka, különleges épületek megalkotásának módszereiről. A katedrálisok néha beomlottak, kidőltek a falaik. A tapasztalatok nem voltak elegendőek ennek elkerülésére. Persze tanultak ezekből az esetekből, pl. támfalakat építettek. 

Ma ezt célszerűbb módszerrel csinálják. A tapasztalatokat axiomatikus alapon álló matematikai formalizmusban, modellben összegezték. Nem csak építőipari tapasztalatokat, hanem a mechanika mindenféle tapasztalatát, leejtett kövektől égitestek mozgásáig, anyagok szilárdságáról szerzett ismereteket, és így tovább. Ez a modell lehetővé teszi, hogy ki tudják számítani, bírja-e egy építmény a saját súlyát, még földrengésre is méretezhetik.

Az egyre jobb, pontosabb modellek egyre elvontabb, absztraktabb formalizmust használnak, amit átlagos intelligenciájú és képzettségű ember egyre kevésbé ért meg. Ehhez nagyban hozzájárul az is, hogy olyan dolgokkal is dolgozunk, amikről senkinek sincs közvetlen, mindennapi tapasztalata. Azt még előképzettség nélkül is észreveheti valaki, ha egy fal ferde és gyenge. Így a modell nélkül is van valami esélye. De azt, hogy hogyan alakul egy elektron mozgása inhomogén rácstérben, azt nem fogja csak úgy megsaccolni senki.  

A beirt kvantummechanikai axiómákból nem tudsz mobiltelefont és számitógépet épiteni.

Kissé elszálltál, önértékelési zavarod van. Neked fogalmad sincs hogyan lehetne ilyesmit építeni. Én meg tudom, ezt tanultam, ezt csinálom. Én tudom, hogy szükség van hozzá szilárdtesfizikára (ami alkalmazott kvantummechanika), továbbá Maxwell egyenletekre és így tovább. Nem csak ezekre, hiszen olyan hétköznapi tapasztalatok is kellene, hogy hol van az ember szája meg a füle, hogyan tart a füléhez egy kis dobozt stb (így lehet jól elhelyezni a hangszórót meg a mikrofonokat), de nem csak ezekre. A félvezetők megtervezése nem megy szilárdtestfizika nélkül.  Az antennáké Maxwell egyenletek nélkül.

Az elvont, absztrakt modellek elengedhetetlenül szükségesek, alkalmazásukhoz, továbbfejlesztésükhöz pedig magas intelligenciájú, sok évig tanuló emberek kellenek. 

Előzmény: isabellee2 (416)