A valós világban a matematikából semmi sem létezik, hiszen minden absztrakció, a mérés is. Igaz, a mérés egy fontos absztrakció, mivel térben élünk.
Az a+b=b+a, és az a*b=b*a sem létezik a valóságban, mégis igazak.
A valóságban van kör, de kerület nincs, de az emberek számára fontos lehet, hogy mennyi a kör kerülete. Vagy egyenesen lemérem, vagy lemérem az átlóját, és abból kiszámolom. Ezért fontos az euklideszi geometria. A pénzügy sem valóságos, de az embereknek fontos. A pénzügyben nem vezetünk be alternativ pénzügyi koncepciókat, ahol pl. a 10%-os kamat nem 10%-ot jelent, hanem valami mást, de senki sem tudja, hogy mit jelent, mert "más alap axiómákból indulunk ki", aminek nem kell logikusnak lenni. Na, kb. ilyen nekem ez a "van olyan nem-euklideszi geometria, ahol a k/d=3". Euklideszi geometriát használunk épitkezésnél, repülőgép, autó, stb. tervezésnél. A "k/d=3" geometriát nem tudom, hogy hol használjuk, ha pedig ez egy játék, akkor mondjuk meg, hogy egy játék, és játszáson kivül semmi másra nem használjuk. A gömbi geometriát szerintem gömböknél lehet használni.
A newtoni axiómák pedig nem igazak. Mert az
- F=ma egy definició, nem axióma. Az erőt, tömeget, gyorsulást úgy definiálom, hogy ez az összefüggés köztük.
- "Az egymáshoz képest egyenlő sebességgel haladó inerciarendszerek megkülönböztethetetlenek" pedig nem igaz, mert ahhoz, hogy valami mozogjon a földön, ahhoz energia kell. Tehát egyáltalán nem mindegy, hogy egy vonat áll, vagy egyenletes sebességgel halad. Vagy hogy egy ember folyamatosan ül, vagy fut.