Hokutoriki Creative Commons License 2019.01.03 0 1 4755

Az NHK world valahogy fogható Magyarországon is, (sajnos angolul) nem tudom milyen előfizetés, tányér, vagy vevő egység kell hozzá, de Budapesten találkoztam már pár helyen e csatornával. Ott vagy élőben, vagy néhány órás csúsztatással nyomon lehet követni az aktuális tornákat, ha esetleg valaki ragaszkodna a TV-hez. 

Mellesleg néhány éve a rendezvényünkön találkoztam azzal a régi Eurosportos kommentátorral, (hangja alapján ismertem fel) aki annó a szumót, a k1-et, meg sokminden mást közvetített. Ő mesélte, hogy indokolatlanul sok jogdíjat kezdtek kérni a japánok a közvetítésért, ezért hátrált ki az Eurosport. De nincs kizárva, hogy egyszer még visszatérjen oda, csak japán oldalról kéne megszületnie ennek a kompromisszumnak, mert amúgy jó volt a nézettsége. Persze az is hozzátartozik, hogy a 2000-es, de főleg a 90-es években sokkal de sokkal nagyobb nézőtábora volt az összes csatornának. Nem lehet összehasonlítani a mai nézettségi adatokkal. Akkoriban volt 10 csatorna, abból az egyik az Eurosport volt, és szerintem nem létezett ember, aki legalább néha-néha oda ne kapcsoljon, és ha épp ment a szumótorna, önkéntelenül ott tartotta még a laikusokat is legalább pár percig, mert valljuk be, ez nem mindennapi látványvilág, hogy több száz kiló összecsap egy végtelenül érthető (már amikor) szabályrendszer keretein belül. Régi szép idők....