Ha mindent számítógépnek veszünk, amiben processzor van és program fut benne, akkor hamarosan minden számítógép lesz, a hűtőtől a tv-ig. És ezek is sokszor mutatnak időt, mégsem órák. Szóval valahogy a funkciók felől kell közelíteni. Ha valami csak időt mér, akkor az óra. Ha processzoros, akkor is. A hetvenes évek végén vettem az első kvarcórát, senki nem vonja kétségbe, hogy az egy óra. Ha ugyanez asztali óra vagy zsebóra, akkor is egyértelműen óra, tehát a csuklón hordás nem lényeges.
Ha bejönnek más funkciók is, kommunikáció pl. akkor már el kell gondolkodni. Szerintem akkor már az egyéb funkciók a lényegesebbek, mellesleg mutatja csak az időt, tehát nem óra. De ha megmarad a hagyományos óra kinézet, csak megjelennek az új szolgátatások, akkor meg lehet óra.
Ott viszont végképp tanácstalan vagyok, amikor egy analóg kijelzésű kvarcórába tesznek funkciókat, pl. lépésszámlálás, alvásfigyelés, BT-kapcsolat mobiltelefonnal, különféle jelzések átvétele onnan. Ennél hajlandó vagyok elfogadni azt is, hogy óra, meg azt is hogy nem óra.
Ha megnézünk pár Casio órát, ott is van egy csomó funkció az idő mutatása mellett, iránytű, hőmérő, magasságmérő stb. De a megszokott óra kinézet, szóval erről is nehéz eldönteni.