Üdvözletem a Hozzáértőknek !
Én nem tudok / tudtam sem a modellek gyártásáról, sem a bennük lévő kiforratlan (?) megoldásokról - én csak azt tudom, hogy a hatvanas években a néhai Úttörő Áruház első emeletének magasságában futott egy "Előre" szerelvény - a "600.- Ft-os" - ég és föl között (az emelet korlátján kívül volt a pálya, sóvárogva néztem, ahogy rója az ovális köröket, és "féltettem", hogy ha kisiklik, lezuhan - de szerencsére nem történt meg... :)))
Aztán valamikor 1957 v. 1958 karácsonya előtt a Margit körúti játékbolt kirakatában megjelent a Pannónia készlet - 1350 Ft-ért...
Azt a gyönyörűt ! Mindennap elmentem a kirakat előtt : egy magaslatra volt téve a villanymozdony + a zöld és piros vagonok, nomeg a váltó lámpavisszajelzéssel... ! - és csak álltam a kirakat előtt - "nyálam / könnyem kicsordult..." :)))))
Sajnos a szüleim hallani sem akartak a vásárlásról, így aztán olykor álmaimban betörtem a játékboltba (oldalról, a raktárajtó felől... :))))))))
Most, hogy hetven múltam van vagy 20 db H0-s mozdonyom, szebbnél szebbek - mai szemmel ezek a régi modellek "ormótlannak tűnnek" a mai modellekhez képest - DE ha meglátok egy szép állapotú Pannóniát visszajön az a csodálatos megmagyarázhatatlan érzés, amit akkor éreztem...
Boldog új esztendőt Mindnyájatoknak !