nagykunsági Creative Commons License 2018.12.30 0 0 2928

Én is változatos helyről vettem a fát, sőt vettem nyárfa ágtuskót is, és a 8.5 tonnás géppel mindet fel tudtam hasgatni. 

Nem minden az erő. Hiába erős egy gép, ha nem bírja a váza. Ahhoz, hogy erősebb legyen egy gép, csak a munkahengert kell cserélni nagyobbra. Persze ettől lassabb lesz. 

De alapjában véve egy 8 tonnás meg egy 10 tonnás gép közt a különbség csak a munkahengerben van. 

Azt meg 10 ezerért lehet venni. 

Scheppachoz nem nagyon kell alkatrész, ami kell hozzá, tömítések, bármelyik hidraulikai boltban beszerezhető. De amúgy van hozzá alkatrész is, én pl Nagyszénásról szerzem be. 

Hidraulika szivattyú 10 ezer.

Munkahenger 10 ezer. Bár még soha nem vettem, felújítható, 5-6 ezerből.

Villanymotor még soha nem ment tönkre, de az tekercselhető.

Volt egy Güde gépen ami pont olyan volt, mint amit linkeltél. Hál istennek úgy jutottam hozzá fillérekért, hogy nem volt asztala. Így azt én csináltattam hozzá.

Nézd meg a gépet. Ha fenn a kés, akkor a talp és a kés közt van 135 cm. Ha behatod az alsó asztalt, akkor az asztal és a kés közt van 85 cm. És fel kell olyan magasra emelni a fát. 

Mit csinálsz? Talpra teszed a fát, lejáratod a kést a fáig, 35 cm, aztán belevágsz a fába 15 cm, késsel megemeled és behajtod az alsó asztalt. Belevágsz még a fába 50 cm-t, megint megemeled a késsel a fát, berakod a felső asztalt, és végigvágod a fát. Ez 3 lépés. 

Ha az alsó asztal lenne 35 cm, akkor arra tennéd fel a fát, belevágsz 50 cm-t, megemeled a késsel, beteszed a felső asztalt és végigvágod. Ez 2 lépés. 

Aztán majd rájössz, mennyivel egyszerűbb csak behajtani az asztalt, úgy hogy a késen lóg a fa, mint alátenni és beakasztani. Arról nem is beszélve, hogy a lengő asztal, soha nem lesz olyan erős, mint ami le van talpalva. 

Én ilyenre csináltam meg. 

Előzmény: T_Kornel (2926)