Cavill Creative Commons License 2018.12.29 0 0 4117

Sziasztok, én viszonylag "szélessávú gyüjtöként" még a következöket füzném hozzá Gyurka és Zoli gondolataihoz.

Az "Elöre vagonok rondasága, aránytalansága", amivel egyet is tudok érteni meg nem is, szerintem alapvetöen a Pénzverde "zödfülüségéböl" fakadt. Egyik oldalról az egyfajta modellszerüségre való törekvés inspirálhatta a tervezöket, de ugyanakkor a méreteket, ergo az anyagfelhasználást is bizonyos keretek között kellett tartaniuk. Hiányzott az a sok évtizedes tapasztalat, amivel mondjuk egy Märklin ugyanolyan kellemes arányos benyomást tudott kelteni akár a 24 centis, akár a 40 centis személykocsijaival, pedig végül is mindkét széria ugyanazokat a nagyvasuti kocsikat képezte le.

Azzal, hogy a "Pannónia nem másolata más sikeres gyártónak", nem tudok teljesen egyetérteni. Szerintem biztos, hogy a tervezöket erösen befolyásolhatták az akkori idök osztrák és francia gyártói:

- Ditmar           >  Elöre kocsik arányai, jellege

- Herkules        >  Pannónia mozdony jellege

- JEP, Fr.Horby  >  DC üzem, automata akasztók

- JEP                >  Pannónia kocsik arányai, jellege, szinte centire stimmel

Szerintem pont az Elöre mozdony a legeredetibb magyar darab.

Amit pedig Zoli a gyártással kapcsolatban írt, az mind igaz lehet, de felkészültség, szerszámozottság, ügyesség ide vagy oda, a saját fejlödését senki sem kerülheti el. A Pénzverde mindezek ellenére is "zöldfülü", vagyis elsö generációs, kezdö fejlesztö, gyártó maradt a játékvasutak területén és sajnos az élettöl többre nem kapott esélyt.

Véleményem szerint a "kétsines kaland" volt a legnagyobb tévedésük, hiszen a játékvasutak világában ez a legszélesebb közös nevezö, Európától Amerikáig és ezt még az oroszok is felfogták. Amit egyértelmü következménye volt a "zödfülüségnek" és az akkori idök majd mi megmutatjuk, hogy jobbat tudunk a hanyatló Nyugatnál szellemiségének. Még szerencse, hogy a nyomtáv stimmel.

Tòth Lajosnak szerintem abban rejlett elsödlegesen az ügyessége, hogy felismerte a Märklin kompatibilitás óriási elönyeit és azon belül tudott egy-két eredeti új darabot is fejleszteni, mint pl. a Földgázos kocsi, vagy akár a leggyakoribb, de mégsem Märklin másolat nyitott teherkocsijai.

Üdv! S

Előzmény: Zoli1949 (4116)