sbojan Creative Commons License 2018.12.29 0 0 1706

Szia András!

Nekem szűk 3 és fél év alatt 8,7-es átlagfogyasztást produkált a kocsi úgy, hogy túlnyomó részt városi forgalomban megy a szokásos lámpás-dugós tötymörgéssel, amit legfeljebb évi egy hosszabb út (3-4 ezer km) és 2-3 cirka 500 km-es út egészít ki.

Én nagyon kevés kivételtől eltekintve majdnem mindig üres tankkal megyek a kúthoz, ami azt jelenti, hogy rendszerint 50 liter felett tankolok (a tank kapacitása gyári adatok szerint 57 liter), és a fogyasztást a megtett út és a tankolt mennyiség alapján számolom ki, ami nyilván hosszú távon (sok tankolást követően) ad reális értéket az átlagfogyasztás tekintetében.

Ha érdekel, akkor a tankolások alapján kiszámított fogyasztásról mellékelek neked egy diagrammot, ahol látható, hogy hogyan alakul a fogyasztás a hőmérséklet függvényében (a piros oszlopok a tankolásból kiszámított fogyasztást, a sárga a hosszú távon kiszámított átlag fogyasztást jelentik literben, míg a táblázat alján lévő zöldes oszlopok a tankoláskor jellemző átlaghőmérsékletet - nagyon-nagyon átlagolva :-).

Mint az kitűnik, egy-egy meleg nyári hónapban akár 7 literr közelébe  is le-lement az átlagfogyasztás - ez feltehetően a nyaraláskor megtett pár ezer kilométer jótékony hatása, míg a hideg téli hónapokban 9-10 köré is felkúszott a fogyasztás, ami a hideg mellett a rövid, városi utaknak tudható be (ilyenkor sajnos sokszor végig dúsított keverékkel megy a kocsi azon a pár kilométeren).

Remélem, segíthettem! :-)

Üdv,
sbojan

Előzmény: Madar74 (1704)