Mit gondolsz, a mai gyerekek elvezik-e ugy Vernet mint ahogy mi valaha elveztuk? Nem tudom hogy mit gondoljak mert pozitiv gondolataim is vannak ha magambol indulok ki.
Van nekem egy konyvem, itt kaptam egy magyartol meg vagy 30 evvel ezelott, egy magyar szerzetes, P.Kiss Istvan, gondolom a P patert jelenthet, "Jeruzsalemi utazas" volt a cime, szentfoldi utazasarol irt, / eleg kelletlenul nyitottam ki mert a vallasok igen messze allnak tolem/, 1766-1768-ig, a melleklet azt irja hogy a legszebb magyar nyelvu utleirasok egyike, az eredeti kezirat kodexirassal, gyonyoruen rajzolt betukkel van, a gyongyosi ferencesrendi konyvtarban orzik. Kiadva papiron konyv alakban 1958-ban.
Hat igen regen irta de ahogy olvastam szinte ott voltam vele. Lenyugozott, azota is a feltett konyveim koze tartozik es mondhatom hogy a jo konyvek megorzik magukat, mindig erdekesek lesznek.
A Pater ott kezdte ahogy elindult, etel es ital nelkul/ ferencesrend/, evett amit masok adtak, ha adtak, gyalogolt vagy felvettek szekerre, orszagokon at, egy kicsi taskaja volt benne tinta, papirok, olvaso, mas nemigen.
Tengeren is utazott, oda is ert.
Mindent feljegyzett amit utkozben latott, eleg fafeju volt vallasi dolgokban, majdnem bigott de mellette szeduletes volt az erdeklodese a latnivalok irant, legyenek azok emberek, allatok, termeszet vagy furcsasag, ajanlom elolvasni aki hozzajut. Hiteles szemtanu az akkori idokbol.
Ha egy ilyen oreg konyv ennyire le tudja kotni az embert akkor miert ne kotne le Verne a gyerekeket? Kicsit beszelni kellene rola nekik hogy milyen volt az elet akkoriban, miert jartak a hajok a tengereket, terkepen kovetni, manapsag ugyis divat a kalozos filmek es attol Verne igazan nincs messze.