medveger Creative Commons License 2018.12.21 0 0 23667

Ahogy Maci is írta, távolból elég nehéz pontos diagnózist adni (meg nyilván innen a messzeségből a kibicnek semmi sem drága).

A kénezésről és fejtésről: ha egy mód van rá, minél ritkábban fejts, s akkor is inkább zártan (kivéve az első fejtés), hogy ne jusson túl sok oxigén a borba - attól hamarabb elvénül, oxidálódik, végső soron tönkremegy. Nyíltan akkor kell még esetleg fejteni, ha véletlenül túl lett kénezve (50mg/l fölött már kiérződik a kén a borból, de ha csak kicsit magasabb, elég várni a fogyasztással egy-két hónapot) vagy nagyon bezárkózott, s a fejlődéséhez van szükség plusz oxigénre (normál házi körülmények között ez igen ritkán fordul elő).

 

Normál esetben egy vörösbornál szüret utáni nyárig legfeljebb a harmadik fejtésig jut el az ember (a második fejtésnél, február körül derítve, de a vörösboroknál a derítés valójában el is hagyható). Deríteni meg mindig fejtés után érdemes (a derítőszert fel kell keverni a borban, de az addig leülepedett finomseprőt értelemszerűen nem akarjuk újra felkeverni, örülünk, hogy leülepedett és tisztult a bor), így ez plusz egy fejtés lehet...

 

Kénezni meg mindig mért érték alapján kénezz: nem drága a kénteszt, ha nem használod sokat, a keményítőoldat kivételével el is tartható jövőre is (a keményítő viszont megromlik, abból legalább évente újat kell venni...)

 

És ha hosszú távon gondolkodol, mindenképp olvass könyveket. Kistermelőnek szerintem a legjobb még mindig Prohászka Ferenc Szőlő és bor c. könyve. A kénezést miértjét és hogyanját is nagyon érthetően, egyszerűen leírja...

Előzmény: MrNorbicsek (23666)