Távolról nem nagyon lehet íz és illathibákat megállapítani, ahhoz keress a környékeden hozzáértőt, vagy labort (innen csak találgatni lehet, az meg felesleges). A derítés: idei vörösbort szerintem nem kellett volna még (és ha nincs tervben palackozás, nem is érdemes), de ha már megtörtént, a fejtést csak akkor érdemes megtenni, ha már leülepedett a derítőszer - gyártótól függően 1-2 hét szokott lenni az előírás (legjobb derítési próbát csinálni, az alapján a teljes mennyiségen is megcsinálni). A nyílt fejtéssel óvatosan, ilyenkor már nem szokás, sok oxigént tud felvenni, ami a szabad ként leviszi, aztán a bornak minden baja lehet. A szabad ként különben is figyelni kell.
A jövőre vonatkozva a 22MM-ig felcukrozás teljesen értelmetlen dolog. Az érett zweigelt 18-20MM-et tud, az már bőven elég egy jó borhoz. A 22MM-el két dolog lehet: egyik, hogy lesz egy közel 14,5-es alkoholos borod, ami pont ellentétes a zweigelt jelelgével, a jó ivású, könnyű borral. Ha meg nem megy ki szárazra, akkor a maradékcukor miatt lesznek problémáid, mert ha a kén lemegy, újraerjed, vagy magas kénen tartod, akkor meg ihatatlan.