Ez egy hobbi és ha úgy nézed, hogy 20 liter sör árát megdobja a folyékony élesztő ára 2-3 ezer forinttal akkor az már nem is olyan sok. Ha eltetted az élesztőt és a következő sör élesztője szinte ingyen van, akkor még jobban eloszlik a költség. Lehet számolni, hogy hány forintra jön ki egy üveg sör. De ha beleszámolnám az eltöltött munkaidőmet is, akkor régen rossz lenne. A munkaidővel számolt költségeket már alig nyomja meg. Ha valamivel eltöltök ennyi időt, akkor nem sajnálok rá plusz pár ezer forintot. Mint ahogy megveszek egy könyvet is és egy mozijegyet is.
Egyébként ezért is rakok el élesztőt hűtőbe/mélyhűtőbe.
Vannak olyan élesztő típusok, amik száraz élesztőként nem kaphatóak. Egyébként nincs olyan nagy különbség száraz és folyékony között. A folyékony élesztők sokszor jobban dokumentáltak a neten, melyikkel milyen sör készül. Ki lehet nyomozni, hogy melyik sörgyárból származnak. Ha valamelyik megtetszik és ki akarom próbálni nem fog a költség visszatartani. Később pedig elő lehet venni az archívumból akár. Egy darabig próbáltam jó búzasört csinálni. A kezdeti próbálkozások száraz élesztővel nem tetszettek. A folyékony élesztő hozta meg az áttörést. Akkor most sajnáljam-e a folyékony élesztőre a pénzt legközelebb. Vagy igyam azt a sört ami lehet hogy nem sikerül annyira, nehéz eldönteni.
A folyékony élesztő egyébként egyre jobban hozzáférhető. Én a twojbrowar-ból szoktam rendelni. Szokott lenni a Beerodalomban lengyel folyékony élesztő az elég olcsó. Aztán lehet hogy hamarosan magyar gyártású folyékony élesztő is lesz.
A lényeg hogy jó a száraz élesztő is és jó a folyékony élesztő is. Ezt is azt is használom.