A káki fórumon kérdezte valaki, itt is válaszolok rá:
"Sziasztok!
Bár nem új gyümölcs, de hátha tud rá valaki válaszolni.
A naspolyát teljesen éretten kell leszedni vagy féléretten is le lehet és majd utóérik?"
Lehet éretten is leszedni, ami még fagyok előtt vagy kezdetén puhult be, az nagyon finom,
de azonnali (vagy pár napon belüli) fogyasztásra. (De nincs nagy különbség a fán megérett, és az utóérett naspolya íze között. Kivéve persze, túl korán lett leszedve.)
Hasonló a káki problematikájához, hogy ha "megcsípi a dér" (=megfagy),
kevés (kevesebb) ideig áll el. Bár a naspolya jobban bírja a fagyot, mint a káki.
Nekem pl. az ablakban is van kiterítve jó néhány, ott puhul (utóérik), és nem rohad (ablakpárkány=hűtő is egyben, nem túl hideg és nem túl meleg. A nap nem tűzi, É-i és előtetős.)
Csak kinyitom az ablakot, pár szemet "beveszek", és meg is van a napi adag.
Napi egy marék naspolya, az orvost távol tartja, mondhatnánk az almás versike után, szabadon.
Szóval, ha sokáig szeretnénk csemegézni a naspolyából, közvetlenül az első komoly (-1-2 foknál hidegebb) fagy előtt, keményen le kell szedni. Ami már puha, azt el kell kezdeni enni.