Több régi fajtával próbálkozom én is kísérletként:
Demjén, Kövérszőlő, Sárfehér (nem az Izsáki), Mézes fehér, Rózsamáli, Szerémi zöld.
Ezek közül a Szerémi zöld már terem, különleges illatú és zamatú, fajtajelleges bora van, nagyon finom savakkal. Idén szeptember közepén 20MM-es szedtük, nyár elejére kerül forgalomba a bora. (Ez már a harmadik évjárat, bár az elsőből csak 8 palack lett. :-) )
A Mézes szintén hozott már termést, kissé alacsonyabb mustfok, kevésbé savas bor, viszont csemegének nagyon finom, a feleségem kedvence. És korábban (szeptember eleje, idén augusztus vége) érik. Nagyon bőtermő, vissza kell fogni.
Rózsamálit a Somlói Apátsági Pincénél BZoltánék csinálnak szintén kísérletként (pár liter évente), ott Fazekas Tibornak már 5-6 éves tapasztalata van a fajtával, s lassan az eredete is kiderül (úgy néz ki, sikerül genetikus beazonosítást csinálni). Nálam jövőre lesz az első termés belőle, ahogy Sárfehérből is.
Ilyesmik.