bombaba Creative Commons License 2018.12.08 0 0 8437

A zöldnek különböző árnyalatai vannak. Van az a zöld, ami meg fog érni.

(Valamikor építőtáborban őszibarackot szüreteltünk exportra - cseh, orosz exportra. Az oroszokhoz 2 hetet kibíró gyümölcsöt kellett szedni - ez az az állapot, amiből  csak kényszerérés van, így az oroszok finom barackot sosem ettek. A közelebbi helyekre kerültek azok a gyümik, amiknek a színe már megváltozott és utóérés során élvezhető, jóízű lett. Saját fogyasztásra is ilyet csempésztünk be a táborba, főleg az extra - 10 cm és afeletti  átmérőjű darabokból.)

Pár éve voltam Dominikán, ott vettünk több féle papayát, leginkább olyat, aminek a színe már nem vad zöld, és a narancsszínű foltok már nyomokban láthatóak. Szoba hőmérsékleten pár nap alatt narancssárgák lettek, utána rakták hűtőbe. A Hawaii fajta hosszúkás, 30-35-40 centis,  a másik fajta  sokkal rövidebb, kb 20-25 centi volt keresztben-hosszában.)

Szerintem még ne szedd le, csak ha már változik a színe. Persze, lehet, hogy az importot már kezelték a hűtőházban eladást megelőzően, mint a banánokat.

Minden esetre, ha leveszed az egyiket, kezeld úgy, mint a datolyaszilva érlelését. 

Előzmény: csoer (8435)