A zöldnek különböző árnyalatai vannak. Van az a zöld, ami meg fog érni.
(Valamikor építőtáborban őszibarackot szüreteltünk exportra - cseh, orosz exportra. Az oroszokhoz 2 hetet kibíró gyümölcsöt kellett szedni - ez az az állapot, amiből csak kényszerérés van, így az oroszok finom barackot sosem ettek. A közelebbi helyekre kerültek azok a gyümik, amiknek a színe már megváltozott és utóérés során élvezhető, jóízű lett. Saját fogyasztásra is ilyet csempésztünk be a táborba, főleg az extra - 10 cm és afeletti átmérőjű darabokból.)
Pár éve voltam Dominikán, ott vettünk több féle papayát, leginkább olyat, aminek a színe már nem vad zöld, és a narancsszínű foltok már nyomokban láthatóak. Szoba hőmérsékleten pár nap alatt narancssárgák lettek, utána rakták hűtőbe. A Hawaii fajta hosszúkás, 30-35-40 centis, a másik fajta sokkal rövidebb, kb 20-25 centi volt keresztben-hosszában.)
Szerintem még ne szedd le, csak ha már változik a színe. Persze, lehet, hogy az importot már kezelték a hűtőházban eladást megelőzően, mint a banánokat.
Minden esetre, ha leveszed az egyiket, kezeld úgy, mint a datolyaszilva érlelését.