a derby kapcsán
1967-re van datálva
http://fortepan.hu/?tags=&x=0&y=0&view=query&lang=hu&q=143478
valószínűleg a tettestárs sem tudja pontosan, hogy mikor készült, esetleg egy régebbi ellenőrzőt dekoráltak ki vele? de ez már mindegy is.
A megoldást feltáró cikk nem igazán megnyerő nekem, bocsássa meg a szerző ezt az olvasói észrevételt.
Többek között pont a kulcskérdést nem boncolgatja : mit vettek el a diákoktól? Persze lehet, hogy csak ennyit lehetett kihozni a sztoriból, és a közlőből, de egy rövidebb, felesleges kanyarok nélküli cikk több lett volna.
Számomra a "Sőt, gyakran hagyták ki az iskolát, és mentek inkább az ügetőre lovagolni" mint tényállás, teljesen életidegen , pedig akkoriban voltam fiatal én is, cca 4 évvel korábbi, de már dolgoztam egy évet , és aztán mentem a felsőoktatásba.
És akkoriban még a "papírgyűjtés" volt, a "lomtalanítás" talán később kezdődött, nem?
A feltálalt történet nekem csalódás, avagy jellegében kezd hasonlítani az eredetire. Olyan szkeptikus vagyok :)
Mindenesetre a keresztrejtvényt szeretem - ahol tudom, hogy tudják a választ, és szeretem a megoldásra váró, kihívást jelentő feladatokat. Azt is szeretem, ha ezeket jól meg lehet különböztetni.