BZoltan Creative Commons License 2018.11.22 0 0 23626

A Somlón mi vagyunk az egyetlen olyan helyi termelő akinek minden területe amiről bort készít kivétel nélkül organikus szertifikációval rendelkezik. Rajtunk kívül a Meinklang területei vannak biodinamikus kontrol alatt, de ők nem helyben borászkodnak. Valamint a Kreinbacher saját ültetvényeinek van szertifikációja, de ők meg vásárolnak szőlőt a borvidéken kívülről is (a pezsgőnek ami nem somlói)

Én elkötelezett és meggyőződéses organikus gazdálkodó vagyok. Meg vagyok győződve arról, hogy az organikus agrárium a jövő. A bio az egy gyenge kezdet, de ez az alap. 

Ezzel együtt a legteljesebb mértékben irreális ez az elképzelés. Nincsen meg a régióban sem a munkaerő, sem a géppark, sem a szakértelem ahhoz, hogy 400 hektárt átállítsunk. Főleg úgy nem hogy ennek a 400 hektárnak úgy a fele-harmada cirka 1500 hegyközségi tag között oszlik szét. Ezek a párezer négyzetméteres hobbi gazdaságok sosem lesznek biók. Egyszerűen nem fogják kifizetni a bio szertifikáció majd 100 ezres éves költségét.

Ennek a "döntésnek" semmi jogi kötelező érvénye nincsen. Jogilag nonszensz, hogy a Somló mint borvidék bio legyen. A Somló nem egy jogi személy, nem egy gazdálkodó. A mondat maga, hogy a Somló átér ökológiai gazdálkodásra egy értelmezhetetlen nonszensz. Bio minősítést csak gazdálkodó kaphat olyan területre amelyet vagy birtokol, vagy bérel.

Sajnos közgyűlésre nem tudtam elmenni de érdekelne, hogy pontosan mit is fogadott el a gárda.

Azt, hogy kirakják a hegyközségből azt aki nem lesz bió? Hajrá... akkor majd nem fizet hegyközségi tagságit vagy 1500 kisgazda akik amúgy sem eladásra termelnek.

Vagy nem kap származási igazolást nem szertifikált bio területről szüretelt szőlő? 

Mert a termékleírásban nincsen egy szó sem az organikusság követelményéről.

Amit az imént írtam az nem vicc. Vannak dolgok amikről nem szavazni kell.


Én erről a kérdésről a nyáron beszéltem a Tornai Tamással és a Baráth Sándorral (választány elnöke, Kreinbacher turusztikai igazgatója) és elmondtam nekik, hogy ez régiós probléma.

Én mint bio gazdálkodó tudom, hogy mennyivel több élő munka, mennyivel több kör permetezés kell a bio szőlőben. Nincsen ennyi szőlőmunkás, nincsen ennyi traktor, permetező vagy traktoros a régióban.

Az, hogy a Sándor nagy lelkesen majd szervez néhány tanfolyamot és lehív sok pénzért szakembereket fejtágítani az frankó. De aki nem eladásra termel az nem fog évente majd százezer forintot elkölteni a bio szertifikátra. Arról nem is beszélve, hogy az 1500 gazda 99%-a egyedül még a bio jelentkezési lapot sem tudná kitölteni szerintem.

Vagy majd a hegyköszég megcsinálja mindenki helyett? Hogyan? A szegény hegybíró vagy az irodistája? Így is évekre el vannak havaza melóval.

Marhaság az egész

Előzmény: Károly Szántana (23625)