Cavill Creative Commons License 2018.11.15 0 0 4042

Szia Roglin,

pár gondolat még az általad írottakhoz:

"Anno nemigen gondolták, hogy ez fontos dolog lehet, hiszen "csupán gyerekjátékokról" van szó."  --  Ez részben biztos így volt, de szerintem az akkori politikai-gazdasági viszonyok is bőven hatottak rá, hogy erről kevesebbet cikkeztek. A kisiparosoknak biztos nem hiányzott a felhajtás, könnyen rá lehetett húzni a polgári csökevény vádját is, meg hasonlók. Ugye az MHSz is csak az autó/repülő/hajómodellezést támogatta, a MAVOE meg a maga csendes külön útját járta. S még biztos van jó pár szempont.

"Németországban nagyobb hagyományai vannak a játékgyártásnak és a vasútmodellezésnek is, és lehet, hogy ott sem volt sokkal több korabeli újságcikk"  --  Az igazi hagyományok valóban ott vannak és ott jóval többet is írtak róla, s persze a cégek érdeke is ez volt. Úgyszintén Amerikában is.

"Nálunk régi játékok vasútmodellek gyűjtőiről a 80'-as években még alig lehetett hallani, és valóban igen kevesen is foglalkoztak ezzel a gyűjtési területtel -ezt konkrétan tudom idős gyűjtők elmondásából. Inkább a vasútmodellezés volt népszerű, a régi darabok gyűjtése sokkal kevésbé mint manapság."  --  Ezt én, az én idősebb vagy néhai ismerőseim elmondása alapján kicsit másképpen látom, de az biztos, hogy a gyűjtők se verték nagydobra a dolgaikat, aminek szintén megvoltak a jó vagy nem annyira jó okai.

"A németek ebben határozottan sokkal előbb jártak nálunk...  ...a fokozottabb érdeklődés okán- az irodalma is bőségesebb."  --  Ez így van, s ehhez hasonló a helyzet Svájcban is, Angliában is, meg persze Amerikában is, amelyhez az utóbbi időben erősen zárkózik Franciaország is.

"Ugyanis az információkat mindig és mindenhol a lelkes gyűjtők szedik össze"  --  s nem csak összeszedik, hanem megosztják egymással is és közkincsé is teszik. Na azt hiszem ezen a ponton még rengeteg a pótolni valónk. Üdítő kivételek a PV-vonat és a Te oldalaid.

"Más kelet európai gyártók termékei is igen kevéssé dokumentáltak általában."  --  Ezt megint másként látom a főcsapás mentén. A Moskabelt például főleg amerikai gyűjtők egyre alaposabban dolgozzák fel. Csak idő kérdése már egy monográfia megjelenése. A cseheknél Ludvik Losos igen régóta és több könyvben is foglalkozott a témával. Az NDK-s darabok pedig mindig is fel voltak dolgozva, csak éppen régebben jobbal el voltak " bujtatva" azok is, de ma már messze nem ez e helyzet.

"Felkutatni is alig lehet őket, és ha sikerülne is, az emlékek megkoptak az évtizedek során..."  --  igen, igen, s ha ehhez még némi önzés vagy öregkori rosszindulat, sértődöttség is társul, akkor még nehezebb a dolog.

"Egyszer meg fogom írni a Magyar játékvonatok történetét"  --  Good luck, de szvsz lehet jobban és gyorsabban alakulna, ha egyfajta munkaközösségben készülhetne. Persze ez a Te döntésed.

Üdv! S

P.s. ennek a "Cavill" motorkocsinak az eredetéről, történetéről sikerült már megtudnod valamit ?

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=149444592&t=9213335

Előzmény: Roglin7 (4037)