C. Tamas Creative Commons License 2018.11.12 0 3 25945

   Sziasztok! Már jó pár éve nem volt hozzászólásom. Kb. 2012-ben kezdtem a házi sörfőzést, az oldaltól sok segítséget kaptam. Ebből kifolyólag elmentem egyetemre borásznak, dolgoztam  borászati kutatóintézetben 4 évig ...bla ...bla. Jelenleg egy kisüzemi sörfőzde sörfőzője vagyok, ezért is szeretném felhívni minden egyes Házi Sörfőző figyelmét az eszközök tisztaságára (főleg az erjesztő vödrökre). Nem olyan rég járt nálunk a Pécsi Sörgyár volt higiéniai felelőse. Sok kisüzemnek ő adott tanácsot, amit valószínűleg mindnyájan már kóstoltunk. 

 

  Elmondta, hogy manapság már nem  a használt komlók meg receptek számítanak, hanem az hogy ki tud tiszta maradni (nekünk 1 hónap volt kitisztítani a rendszert) . Teljesen igaza van. Én kb 30X főztem otthon, ebből visszagondolva kb. 80%-a a főzetemnek fertőzött volt. Ma már tudom, hogy milyen egy egészségesen fejlődő sör élete. 

 

  Holnap össze írom a tisztasági receptet, remélem érdekel valakit.