C. Tamas
2018.11.12
|
|
0 3
25945
|
Sziasztok! Már jó pár éve nem volt hozzászólásom. Kb. 2012-ben kezdtem a házi sörfőzést, az oldaltól sok segítséget kaptam. Ebből kifolyólag elmentem egyetemre borásznak, dolgoztam borászati kutatóintézetben 4 évig ...bla ...bla. Jelenleg egy kisüzemi sörfőzde sörfőzője vagyok, ezért is szeretném felhívni minden egyes Házi Sörfőző figyelmét az eszközök tisztaságára (főleg az erjesztő vödrökre). Nem olyan rég járt nálunk a Pécsi Sörgyár volt higiéniai felelőse. Sok kisüzemnek ő adott tanácsot, amit valószínűleg mindnyájan már kóstoltunk.
Elmondta, hogy manapság már nem a használt komlók meg receptek számítanak, hanem az hogy ki tud tiszta maradni (nekünk 1 hónap volt kitisztítani a rendszert) . Teljesen igaza van. Én kb 30X főztem otthon, ebből visszagondolva kb. 80%-a a főzetemnek fertőzött volt. Ma már tudom, hogy milyen egy egészségesen fejlődő sör élete.
Holnap össze írom a tisztasági receptet, remélem érdekel valakit. |
|