zsuzso100 Creative Commons License 2018.11.06 0 4 25572

Sharm Resort/Plaza - 2018.10.19.-26.

Pénteken hazaérkeztünk az őszi utazásunkról. Most úgy alakult, hogy a megszokottól eltérően egy hétre mentünk (szeptember-október hónap kint a kedvencem, ilyenkor ha tehetem 2 hétre megyek) és sajnos kevésnek, rövidnek bizonyult az 1 hét. :(

Bécsből indultunk, Győrből a Pegazus reptéri transzferrel mentünk. A repülő kb 1/3-a magyar volt, ezen kívül szlovákok és természetesen osztrákok. A repülőtérről a hotelba külön busszal mentünk a szlovákokkal, a repülőtéren kis eligazítást tartott a magyarul beszélő idegenvezető. A hotelba becsekkolás flottul ment, miután már tudtam, mi a menete, így az elején kitöltöttem a papírt, leadtam, nem volt náluk Mahara karszalag, így megkértek, hogy a recepción jelezzem és ott kaptam. Elmentünk ebédelni, majd utána hozták a bőröndünket...hozták volna, mert láttam, hogy az enyém leszálláskor ott volt, aztán mégse. Valaki összecserélte az enyémmel, hasonlóan fekete lehetett neki, szivárványos pánttal. Viszont meglehetősen gyorsan intézkedtek, éppen átöltöztünk strandolásra a szobában és hamarosan meg is kaptuk a jó bőröndöt (MINDIG teszek a kézibe egy fürdőruhát és sznoricuccot, pont az ilyen és hasonló esetek miatt.)

Aztán irány a törölközőért, nagy örömömre a júniusi kedvenc pincérünk pont ott volt, meg is ismert, így lefoglaltuk az esti vacsit is a Fajitas étteremben.

Másnap pihenés volt és persze délután ellátogattunk a kihagyhatatlan Farshába. Júniusban is helyi busszal voltunk, így tudtuk, hogy kb 10 font/fő az ár. Az első buszos 5 $-ért akart elvinni minket, hiába mondtuk, hogy az sok...végül nem engedett. Na nem baj, jó idő volt, ráértünk. A Farsha még mindig csodálatos, nagyon szuper hely, mindenkinek nagyon ajánlom, aki Sharmra megy! Ez egy domboldalban lévő kávézó, isteni fresh juice-okkal, teákkal, koktélokkal, gyönyörű kilátással, relax zenével. 16.20 körül értünk ide, de már legalább félig volt a hely. Visszafele bementünk az Old Marketbe kicsit körülnézni, vásárolni. Ajánlanám, a két árust, akinél vásároltunk, de sajnos nem tudom elmondani, merre is jártunk...talán visszatalálnék, ha újra arra járnék, de ez sem biztos, mert mentünk jobbra-balra...

Másnap ismét ellátogattunk a Blue Hole-hoz, nagyrészt helyi vendégekkel utaztunk, nagyon kedvesek és közvetlenek voltak. Hazafele még megnéztünk egy kanyont Dahab mellett, ez is érdekes volt, fentről csodás kilátással. Júniusban pont ramadán alatt voltunk, akkor nem sokan voltak, most Blue Hole tele volt, részemről kellemesebb volt amikor nem voltak ennyien.

Következő napon egy félnapos programot terveztünk csak be, a szárazföldi Ras Mohamed programra mentünk. Ez egy természetvédelmi terület, gyönyörű helyekkel, nekem jobban tetszett, mint a hajós verzió.

Délután még volt kis idő sznorizásra is a hotel partján. Sajna murénával nem találkoztam össze, nagyrészt a Bin Laden móló irányába úsztam el.

Kedden pedig jött a nagy program, a Petra. Na, ez fantasztikus, de iszonyatosan elfáradtunk hazafele. 1-kor keltünk és 11 körül értünk vissza. Kisbusszal, majd Tabától hajóval, Aqabából pedig nagy busszal utaztunk. A nagy buszon orosz idegenvezetés volt és mondták, hogy minket az angol Petránál vár, kicsit bonyodalmas volt, de megtaláltuk az idegenvezetőt. Azt gondoltam, hogy Petránál a csúcs a kincstár épülete lesz, DE a kanyon fantasztikus volt, a formák, a színek, a magasság...leírhatatlan. És amikor a kanyon ívei között előbújt a Kincstár kis részlete, majd egyre több, csodálatos volt. Lehetett menni a kanyonban lovaskocsival is, de elég gyorsan haladtak és én sajnáltam is szegény állatokat. A helyi fiúk felkínálták, hogy fel lehet menni a magaslatra, onnan képet csinálni a Kincstár épületéről, nem éltünk vele, nem tudom, mennyi lett volna. Mentünk tovább a kanyonban és felmentünk egy másik magaslatra, egyedül biztos nem találtuk volna meg az utat, más nem is ment fel, csak mi az idegenvezető segítségével. Aztán vissza az étterembe feszített tempóban, mivel kötve voltunk a hajóhoz. Kicsit késve értünk, de így is volt fél óránk ebédelni, aztán irány haza. Elfele jó volt a megszakítás, hogy nem végig busszal mentünk, hazafele lehet jobb lett volna egyben, de erre semmiképp nem lett volna lehetőség. Taba és Aqaba ki-beléptetés elvett egy kis időt, de aránylag gyorsan haladtunk.

Maradt két napunk sznorizni, pihenni...szerdán este vacsora után elmentünk Naama Bay-be. Fél 5 körül le is zárták a mólót, piros zászlót tettek ki, gondoltam másnapra tuti elmúlik. Nem így lett, esélytelen volt bemenni bárhol is, óriási hullámok voltak, egy idő után a bal szomszéd mobilmólója fel is adta a szolgálatot. Így aznap csak pihenés és napozás volt és csodáltuk a különleges időjárást, hol szürkébe hajló felhőzet volt, hol kitisztult, de a hullámzás nem hagyott alább.

A hotelról júniusban írtam bővebben, így ezt most nem tenném meg. Ez volt az első hotel, ahova visszamentem, amiben jelentős szerepe volt az árának is - hazaérkezésem után 2 héttel foglaltam is újra. Azt gondolom, hogy egy kellemes, barátságos szálloda, ahol a személyzet nagy része nagyon kedves, nem a műkedvesség volt, mint sok helyen. Ezúttal semmiféle vízellátásbeli probléma nem volt, ha kettőt kértem, kettőt kaptam, szobába is készítettek be, a parti bárban júniusban 1 fő volt, most voltak 3-an, a másik két parti étteremben kb a korábbi létszám volt. Most kicsit többet voltunk a főétteremben is (ebédre sose mentünk fel), én javulást látok. Bár aki kulináris élvezetekre vágyik, ne ezt a szállodát válassza, igaz vannak foglalós éttermek, amiket mindenképpen érdemes kipróbálni. A Via Veneto ismét elmaradt, majd legközelebb. A főétterem szerintem rendezettebb, mint nyáron, jobban figyelnek a rendre, alig beléptem az étterembe, a pincérünk már integetett, hogy foglalja az asztalt és hozta az innivalót, amit csak első napon mondtunk, mire odaértünk az étellel, már ott várt az ital, a parton is szó nélkül hozták a következőt, ha látták, hogy elfogyott. A tengerparti mosdóban a pulton virágdíszítés, ami nagyon feldobta.

Tehát én ezen a héten a júniusi héthez képest javulást láttam. Ez a szálloda ennyi pénzt bőven megért. (390 €/fő/1 hét), csodás zátony, hangulatos épületek, szép kert, nagyon barátságos személyzet, aki a kaja miatt megy, illetve döntő szempont, ajánlom máshova menjen. Mindig jól laktunk, finomak voltak, de nem volt hatalmas választék, bár ha belefoglaljuk a foglalós éttermeket, akkor már ez sem állja meg a helyét. Betegek most sem lettünk, tehát ettől sem kell feltétlenül tartani, pedig én mindig eszek mindent, nem viszek pálinkát, csapvízzel mosok fogat...és semmi. :)

Az út ETI útja volt, Dive Hard Tours-nál foglaltuk, a fakultatív programokat pedig Lidonál.