Üdv márkatársak!
A LED fényszóró rövidre világító tompított fényének problémájával küzdök. Gyakorlatilag olyan közelre világít csak a tompított, hogy 40-60km/h fölötti sebességnél már vakrepülésnek tartom a közlekedést. A becslésem szerint kb.: 10-15m-re világít csak el a tompított és a kevés szórt fénye miatt szinte semmit nem lehet látni a fényhatáron túl. Ez elég veszélyes például vadveszélyes utakon vagy olyan helyeken ahol sok a kivilágítatlan UFO.
Megkerestem a márkaszervizt és ott azt a tájékoztatást kaptam, hogy a fényszóró beállítása nem garanciális jellegű beavatkozás ezért azt csak a költségemre tudják ellenőrizni, ami nettó 13 ezer forint.
Ezt nem igazán értem mert hát az autó garanciális és gyakorlatilag a gyári beállításokkal van még most is.
Szóval szeretném a segítségeteket kérni. Azon márkatársak jelentkezését várom akik szintén LED fényszórós B8-as Passat tulajok és a tompított vetítési képével szintén problémájuk van. (illetve azok visszajelzéseit is szívesen veszem akik nem tapasztalták ezt a hibát, hátha mégis csak az én autómmal van baj)
Megkerestem az importőrt és eddig pozitívan reagáltak a jelzésemre, villanylevélben kértek leírást és ha lehet akkor képeket. Ezeket megpróbálok csinálni én de ha több esetet is fel tudnánk tárni az talán megoldhatná a problémát és talán díjmentesen beállítható lenne az autóink tompított fénye.
A témában találtam ezt az ORIGO-s cikket: http://www.origo.hu/auto/cegauto/20160331-autos-fenyszoroteszt.html
itt a Passat fényszóróját "rossz"-nak értékelik de azt is leírják a cikkben hogy a megfelelő beállítással sokat javítható az eredmény. Ebben én is egyet értek a szerzővel mert annyira közelre világít a tompítottam, és annyira nincs szórt fénye a lámpának, hogy gyakorlatilag ha 2-2,5-szer messzebbre világítana akkor sem jelentene vakítási kockázatot a szembe jövőknek, de ez már elég lenne ahhoz, hogy megfelelő utat világítson meg egy országúti sebességhez is és a féktávolság teljes egészében meg legyen világítva. Mint említettem, nekem a jelenlegi beállításokkal ez csak maximum 40-60km/h-ig igaz és már ebben a 60-ban sem vagyok magabiztos.
Ez nekem azért fontos, mert gyakorlatilag a jobb világítási teljesítmény reményében váltottam halogénről LED-re, de ez most csak az országúti fénynél igaz, míg az előző (B7) autóm halogén fényszórói egy OSRAM Night Breaker Laser +130% izzókkal olyan fényt tudtak biztosítani, hogy az országúti fényt szinte soha nem kellett használjam. ...most meg szinte veszélyben érzem magam ha nem használhatom az országútit.