Ha már belekezdtem ebbe a témába, folytatom.
De ne menjünk bele egy olyan vitába, hogy prokarióta vagy sem az a baktériumféleség amelynek csoportja okozza a fitoplazma névvel jelzett megbetegedést.
Az sem érdekes az olvasók számára, hogy a PPV vagy ahogy elterjedt, sharka vírus hogyan fejti a hatását.
Ezért inkább arról írok, én mivel kísérletezek. Jojo szilvatörzsbe szemzem a kajszit. Tudjuk, hogy a Jojo teljesen ellenálló a PPV-vel szemben.
Egyelőre azt tapasztalom, hogy szemzéseim élnek és a kalluszképződés tökéletes. /jól összeforrt a két növényi rész/
Meglátjuk, hogy mit hoz a tavasz!! Egyébként is több év kell a bizonyításhoz.
Szerintem az alany bizonyos mértékben befolyással lehet a nemes tulajdonságaira. Elképzelhető, hogy a kajszinak a vírussal szembeni érzékenysége csökken. Majd meglátjuk.
Nehezebb téma a a fitoplazma. Ennek az élettani sajátossága lehet a gyenge pontja. A hazánkban fertőző baktériumok tavasszal a növény csúcsi része irányába vándorolnak, míg ősszel a gyökérzet irányába.
Ilyen mozgásra képes növényvédő szer már létezik, képes kétirányú áramlásra a növény szöveteiben, de ez egy rovarölő szer. Érdekes lehet, ha ezt a rovarölőt vivőanyagként használom és baktériumra érzékeny szerrel keverem??
Elnézést a hosszú agyalásért, nézzünk egy kis focit.....