evodia2010 Creative Commons License 2018.10.29 0 0 11006

Na igen, ezek nincsenek sehol leírva. Persze termőtájon és alanyon is múlhat. Mostanában pl. vadkajszi alanyt nem igazán látok árudában.

A házikertben más az optimum mint piacra termelni. Gondolom a nemesítés inkább az utóbbi vonalat szolgálja ki: piacos legyen, színes, nagy.

A göncire én írtam, hogy "lisztes" lehet, de már máshol is láttam említve, mint túlérett (!) állapotban jelentkező dolgot. A ceglédi óriásnál ilyet sose éreztem. Én szoktam a hullott gönci barackot is enni, ilyenkor tényleg mát lehet túlérett is. Lekváron nem jön át. Nekem gönci/magyar sosem volt "rostos/szálkás". A ceglédi esetében nem feltétlenül aggódnék a porzó (ültetés) miatt, ha van a szomszédban kajszi. Majd szorgos rovarok megoldják.

Ami miatt igazából most írtam, hogy most jöttem pálinka főzdéből, ahol faggattam a mestert a kajszikról. Azt mondta, szerinte a ceglédi óriás átlagos pálinkát ad, a gönci/magyar kifejezetten jót, a bergeron meg egy külön ízvilág. Ha valakinek a pálesz is szempont :) Persze minden vélemény szubjektív.

Kiskertben az is szempont, hogy ne egyszerre érjen.

Csillaghegyen most volt kuresia is, meg többféle óriás: pl. ceglédi és ligeti óriás, szegedi mammut. Én ananászt vettem tegnap, mert az sajnos kiment tavasszal, mielőtt még termett volna.

Bergarouge-ról mi a szakértők véleménye? Elhaladt fölötte az idő (pl. van pirosabb) vagy még érdemes kipróbálni?