Ha érdeklödtök a téma iránt, kérlek nézzetek be a belinkelt moderációs topicba, hogy az újabbak is megértsék, miröl folyik voltaképp a vita. Ha pedig csakugyan ekkora megbeszélés-igényünk van, fogadjuk meg a moderátor tanácsát és saját érdekünkben "fáradjunk át" a kijelölt beszélgetös topicba, azért, hogy ne csak ez az egy-két elvetemült, ide a komposztba tévedö topictárs lássa a beszélgetést.
Anélkül, hogy valaha láttam volna a Facebook felületét, az a föltevésem, hogy oda akkor és azért mennek át az emberek, mert itt valamiért nem érzik jól magukat; valamilyen szempontból ez a rendszer nem felel meg az igényeiknek. Nem tudom például, hogy ott van-e valamiféle téma szerinti bontás, vagy megy minden egybe a levesbe.
Az én elméletem szerint az eroziot itt a néhány évvel ezelött bevezetett önkényes témabontás indította el, amely tudomásom szerint az egész forumban egyedülálló. Ezzel többféle baj is van. Legföképpen az, hogy -eltekintve 1-2 nyilvánvalóan és élesen elkülönülö témától, mint a kerti gépek, vagy a növényvédelem- a témacsoportok fölosztása és a topicok betagolása teljesen önkényes; logikai, rendszertani, vagy morphologiai alapon nem lehetséges többé topicokat megtalálni. Ez mindjárt három káros következménnyel is jár:
1. A userek kizárólag "bekedvencelés", tehát lerövidítés útján képesek visszatalálni topicokba, ahol már egyszer jártak, anélkül, hogy gondolkodniuk kellene rajta, hogy tulajdonképpen hol is van a topic, emiatt kizárólag ezeket látogatják. Különösen súlyosbítja ezt a problémát az a körülmény, hogy a moderátorok tanúsága szerint a topic szerinti keresés nem müködik.
2. Ennek folytán a teljes aktivitás néhány pörgö témára koncentrálódik, ez nálunk leginkább a minden témás topic, ahova a gyerek hasfájásától kezdve a Leanderdugványozásig ilymódon mindent "bedobálunk". Ez nem csak a színvonal vészes hanyatlásával jár, hanem föleg avval, hogy az óriási forgalom és szerteágazó beszélgetés miatt lehetetlen bármit is a késöbbiekben visszakeresni
3. Tömeges elvándorlás
Több kísérletet is tettünk a forum régi rendjének visszaállítására, de ez valamilyen okból, vagy technikailag, vagy politikai akarat hiányában nem lehetséges.
Most azt a kompromisszumos ajánlatot kaptuk, hogy kérésünkre témákat átmozgatnak más csoportokba. Én szkeptikus vagyok arra nézve, hogy ez komoly javulást eredményezne, de minthogy ez jelenleg az egyetlen lehetöségünk, javaslom, hogy tegyünk egy kísérletet. Én az elsö javaslatot már meg is tettem jelen topic átmozgatására, sajnos eddig kevés sikerrel.
Most pedig fáradjunk át az erre kijelölt topicba és ott vitassuk meg, hogy mit hova kellene tenni!