írtam, h nem dzsemfix. zselésítő!!
az olcsó zselésítők állatiak, mert a pektinnel készült drágább...
"Az elterjedt sűrítőanyag, a zselatin
A legalapvetőbb sűrítőanyag amit az ipar és a háztartás is használ, a zselatin. Különböző neveken juthat hozzá a fogyasztó, itt is az összetétel felsorolásánál kell rábukkannunk a varázsszóra, mely elrettent minket a megvásárlástól.
A zselatin ugyanis az ún. vágóhídi hulladékból készül. Alapanyagul a vágóhidakon megmaradó – és másra igazán már nem is alkalmas – állati csontok, inak és bőr szolgál, amelyek még igen gazdagok kötőszövetben (a kötőszövet vagy kollagén jelenti lényegében a későbbi zselatint). A megtisztított állati részeket zúzás és darálás után forró vízzel, sósavval, nátronlúggal és egyéb vegyi anyagokkal kezelik, majd a kioldást és közömbösítést követően a kinyert kollagént tisztítják, besűrítik és szárítják. Az eljárás meglehetősen bonyolult, de a sokrétű hő- vegyi és tisztító kezelés az egyetlen lehetőség arra, hogy a – finoman szólva nem túl tetszetős – kiindulási anyagból ínycsiklandó gyümölcszselé alapanyag legyen.
Az élelmiszerkutatók szerint zselatin alkalmazása az élelmiszerekben egészségügyi szempontból nem jelent problémát, mivel, az emésztőcsatornában a többi felvett fehérjéhez hasonlóan lebomlik. A kiélezett piaci versenyhelyzet és egyes rejtélyes állatbetegségek azonban újabban kételyeket ébresztettek – elsősorban a fogyasztókban. Az alapanyagok származási helye és minősége ugyanis sokszor megkérdőjelezhető és arról sincs pontos információ, hogy az elhullott állatok teteme hova kerül. Van rá egészséges alternatíva? Igen, a forradalmian új útifűmaghéj őrlemény alkalmazása, melyről később írunk."
http://www.tudomanyeseletmod.hu/befozes-cukor-es-tartositoszer-nelkul-surites-egeszsegesen-zselatin-nelkul-i-resz-minden-reszletre-kiterjedoen/